четвъртък, 29 юни 2023 г.

Двама души загинаха при експлозия на прототип на хибриден автомобил в Неапол

 Fulvio Filace © ANSA 

                                  Fulvio Filace

Двама души са загинали при експлозия на прототип на хибриден автомобил в южния италиански град Неапол, съобщи ognigiorno-it.com. Производството на колата е било финансирано по европейски проект, уточнява агенцията.

Проектът "Лайф сейв" има за цел трансформацията на автомобили с конвенционални двигатели с вътрешно горене в хибридни превозни средства, задвижвани поне частично от слънчева енергия. Кола, снабдена с експерименталната технология, обаче е избухнала в пламъци, като инцидентът е имал фатален край за двамата души в нея.

Мария Витория Прати, учен от Националния изследователски съвет на Италия, е издъхнала от усложнения вследствие на изгарянията от трета степен. Другият в колата - стажантът в екипа ѝ Фулвио Филаче, е починал същата нощ, информира днес говорител на болницата "Кардарели" в Неапол.

Прати и Филаче са били приети в болницата "в изключително тежко състояние", като "по-големи надежди е имало за спасяването на Филаче, като се има предвид, че е по-млад". Това уточни говорителят на болницата - Пиетро Риналди, който допълни, че в крайна сметка усилията на лекарския екип не са се оказали достатъчни.

Прокуратурата в Неапол се опитва да изясни причините, довели до експлозията на хибридния прототип, но засега няма заподозрени, пояснява популярната италианска медия ognigiorno-it.com.

Изразявайки "огромния шок" и "скръбта си", Националният изследователски съвет на Италия обяви, че е започнал собствено разследване, като координира действията си с правораздаващите органи.

Новините от днес и със задна дата