четвъртък, 29 юни 2023 г.

Мащабна операция с над 700 униформени спря 275 мигранти на границата ни с Турция

 

Докато лидерите на 27-те държави членки от ЕС обсъждат в Брюксел въпроси, свързани с миграцията (както и такива, свързани с Украйна и Китай), на границата ни с Турция бяха спрени 275 нелегални мигранти.

Това се случи в рамките на мащабна специализирана полицейска операция. Началникът на Граничното полицейско управление в Елхово комисар Ивайло Тончев съобщи пред журналисти, че става дума за 13 случая от 6 часа тази сутрин до следобедните часове днес. 

Операцията се провежда и към момента на територията на областите Бургас и Ямбол. В нея участват около 700 служители на МВР. Обособени са 25 контролни пункта в пътни участъци в общините Малко Търново, Средец и Елхово. По време на проверките са задържани 10 нелегални мигранти от Мароко и двама български граждани с тях в района на Средец, поясни Тончев.

По думите му мигрантският натиск е по-силен в сравнение с миналата година. 

Превозването на мигранти се извършва с всякакъв вид транспортни средства. "Включително и линейки, автомобили тип баничарки, бусове, леки автомобили, в частност комби. В момента с тези сили и средства успяваме да се справим", подчерта комисар Тончев. 

Операцията ще продължи до отпадането на нейната необходимост, допълни началникът на Граничното полицейско управление в Елхово. 

Днес в Брюксел лидерите от 27-те държави членки, включително България, която е представлявана от премиера Николай Денков, се събраха в Брюксел за среща на върха. Част от натоварения им дневен ред са и въпросите за миграцията в контекста на сътрудничеството със съседните страни за ограничаване на пристигането на нови лица, търсещи убежище.

Преди ден министър-председателят Денков обяви пред "Политико", че страната ни ще покани специалисти от нидерландските и австрийските митнически служби да наблюдават операциите на турската граница, за да се опита да разсее опасенията, които възпрепятстват кандидатурата ѝ за присъединяване към Шенгенското пространство за свободно пътуване.

Новините от днес и със задна дата