неделя, 4 юни 2023 г.

Издирват помагач на починалия Ангел Христов, жандармерия претърсва Дупница

  

                            Скрийншот: NOVA

Полицията издирва помагач на починалия в събота Ангел Христов, известен като единия от Братя Галеви. За целта в Дупница се проведе полицейска операция с участието и на жандармерията, съобщи за БНР говорителят на Окръжна прокуратура в Кюстендил Марияна Сиракова. Претърсени са четири адреса в града в търсене на лицето, което е подпомогнало Христов, който е обект на наказателно преследване.

Засега няма информация за резултатите от полицейската операция. По случая са образувани две досъдебни производства Първото ще установява причините за смъртта и ще трябва да потвърди самоличността на Христов. Назначена е аутопсия в столична клиника.

Второто разследване е за вещно укривателство. То цели да установи помагал ли е някой на Христов да се укрие в дома си в Ресилово и колко време е продължило това. 

Прокуратурата образува две разследвания във връзка със смъртта на Ангел Христов, а вътрешният министър каза по-рано днес, че се проверява и версията дали Ангел Христов е влязъл в страната жив, или просто е било транспортирано тялото му, след като вече е бил мъртъв.

По адресна регистрация братя Галеви се водят в с. Ресилово - дори ги има в избирателните списъци, казаха от кметството.

За понеделник е насрочена аутопсията на починалия. ДНС тест е потвърдил, че това е той, съобщи по-рано вътрешният министър Иван Демерджиев. В събота полицията осуети погребението на Ангел Христов.

"Вследствие на нашата оперативна информация, че се готви погребението, ние намерихме тялото, закарахме го в София, сега вече се намира там и утре ще бъдат направени подробни изследвания. Днес се направиха такива, за да се установи самоличността и тя се потвърди", добави той, цитиран от БТА. Демерджиев каза още, че се работи по версията дали в страната не е било вкарано вече мъртвото тяло на Ангел Христов.

"Смъртният акт е издаден от длъжностно лице на община Дупница на 3 юни, след като е получено съобщението за смъртта. Отново ще подчертая, за мен е странно, че нито при получаване на съобщението за смъртта, нито при издаването на смъртния акт, някой е уведомил полицията", каза Демерджиев.

В самото Ресилово определят като пълна загадка връщането на Ангел Христов и смъртта му в къщата, където живее съпругата му Радмила.

По-рано кметицата на Ресилово каза, че не е виждала Братя Галеви.

"По постоянен адрес те са тук, но не мога да кажа дали живеят тук. И са били извън България, доколкото знам, те не са били в страната. Аз не съм ги виждала тук в населеното място. Никого не съм виждала", каза Марияна Доцина.

Алхиерейският наместник, отец Паликарски, коментира, че Ангел Христов е получил инфаркт от вълнението при срещата с близките. Той призна, че двамата са били в близки отношения, но не го е виждал след 2012 г. и разказа, че неведнъж е правил дарения за православни храмове.

Според шефа на Националното следствие Борислав Сарафов той най-вероятно е влязъл през сухопътната "зелена граница".

За смъртта на Ангел Христов-Геле, стана ясно в събота, като първоначално бе съобщено, че става дума за инфаркт. Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, макар да нямат роднинска връзка, са издирвани с червена бюлетина, след като бяха осъдени за участие в огранизирана престъпна група и след това избягаха от страната.

Новините от днес и със задна дата