неделя, 4 юни 2023 г.

В ГЕРБ не са съвсем сигурни дали всички депутати ще подкрепят кабинета "Денков"

 

Все още не е ясно дали всички депутати от ГЕРБ-СДС ще гласуват за кабинета "Денков-Габриел". Това се разбра от коментара на зам.-председателя на партията Томислав Дончев. В партията имаше различни настроения срещу създаването на такова правителство, а сред онези, които публично изказаха резервите си, бяха Делян Добрев, Красимир Вълчев и дори председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която веднага след чутото в записите на Националния съвет на ПП публично призна, че може само да им посочи вратата.

Тогава обаче преговорите бяха още "замразени". След "размразяването" и договорения състав на Министерския съвет, политиците от ГЕРБ не крият, че това е постигнато с цената на много тежък компромис от партията. 

С днешна дата Томислав Дончев призна, че не може да отговори еднозначно на въпроса дали ще има негови съпартийци, които ще гласуват против кабинета, след като в понеделник номинираният за ротационен премиер Николай Денков връчи папката с имената на министрите, обявени публично в края на седмицата.

"Не мога да ви отговоря. Факт е, приема се трудно", коментира зам.-председателят на ГЕРБ. И не изключи да има и различни гласове в пленарната зала по време на вота за правителството. "Не бива да се забранява проявата на собствено мнение, това само обогатява партийния живот. Съвсем скоро ще разберем", каза Томислав Дончев.

"Проведохме много разговори, разбрахме се, че по-добро решение от това няма, колкото и да е трудно", все пак добави той.

"Това е конструкция с голямо напрежение, но в механиката има такъв тип напрегнати конструкции, някой път се оказват много здрави. Това е правилното решение", обобщи той в интервю по бТВ. "Минахме през няколко фази, важен е резултатът - има състав на правителство и има мнозинство в Народното събрание, което да го подкрепи. Другата голяма новина - има мнозинство, което има воля и е в състояние да подкрепи съдебна реформа", заяви Дончев.

"Трябва да има правителство. Пътя, през който минахме, беше много труден от политическа гледна точка, понякога от човешка. Работата му няма да е лесна", каза още зам.-председателят на ГЕРБ.

В същото време председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова изрази убеденост, че депутатите ще бъдат единни.

"Въпреки всички компромиси, които направи, парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи този кабинет в името на стабилността и на развитието на държавата. ... Направихме прекалено много компромиси. Не помня в историята някой да се е отказал от своя мандат, за да даде шанс на следващ такъв, само и само да има редовно избрано правителство", каза Атанасова по БНР

Деница Сачева също не очаква изненади.

"Всичко по проектокабинета е договорено. Не очаквам да има никакви промени. Това, което се постигна, беше изключително труден компромис, той не подлежи на ревизия. Не би трябвало да имаме изненади", коментира тя по Нова телевизия.

"Това ще е демократично избрано управление на парламентарната република - 1,2 млн. души застават зад него. Със сигурност има разочаровани избиратели, но залогът е отиване на нови избори. Смятам, че тази седмица ще има редовен кабинет", добави депутатката от ГЕРБ.

Новините от днес и със задна дата