събота, 20 май 2023 г.

Украйна категорично изключи отстъпване на територии или прекратяване на боя

  

Украйна отказва всякакво мирно посредничество в конфликта с Русия, което да не изключва изначално загуба на територии за Киев или прекратяване на боевете, каза вчера в Лисабон украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Франс прес.

"Никакъв мирен план или инициатива, никакво посредничество не трябва да включва юридическа или реална загуба на украински територии", каза министърът след среща с португалския си колега Жоау Гомеш Кравиньо.

"Никаква инициатива, никакво посредничество не трябва да се основава на предпоставката, че трябва да замразим конфликта и тогава да видим какво ще се случи", добави Кулеба, говорейки пред журналисти на английски.

Преди дни, на 17 май, Кулеба каза същото и на специалния пратеник на Пекин в Киев - Ли Хуей. По време на разговорите с него украинският външен министър бе категоричен, че страната му няма да приеме никакви предложения за прекратяване на войната с Русия, които включват загуба на територия или замразяване на конфликта. Това бе първата визита на високопоставен китайски пратеник в Украйна след руското нашествие.

"Всяко посредничество трябва да доведе до пълното възстановяване на териториалната цялост на Украйна", потвърди вчера Дмитро Кулеба. Той пристигна в Лисабон, за да участва в среща на групата "Билдерберг", която тази година се провежда в португалската столица и ще приключи днес.

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна вчера в Джеда със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и му благодари за подкрепата за суверенитета на Украйна.

Още през март 2022 г., седмица след началото на руската инвазия в Украйна, фактическият лидер на монархията от Персийския залив призова за "политическо решение" на конфликта и предложи да посредничи за разрешаването му в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.

Сега Зеленски ще вземе лично участие в срещата на върха на Г-7. Той ще се включи в сесията, посветена на мира и сигурността, заедно с лидерите на най-развитите държави и поканените лидери на трети страни, сред тях и ЕС.

Украинският президент се очаква да пристигне в Хирошима днес и да проведе двустранни срещи с други участници в срещата на върха на Г-7, включително с президента Джо Байдън, президента на Франция Еманюел Макрон и премиера на Япония Фумио Кишида.

Очаква се Байдън да обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 375 млн. долара, предаде Ройтерс. Подкрепата ще включва артилерия, боеприпаси и реактивни системи за залпов огън "ХАЙМАРС".

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата