неделя, 7 май 2023 г.

РСМ: Ковачев и Врабевски не са допуснати в страната, защото не изпълняват условията за това

  

Говорителят на МВР в Северна Македония Тони Ангеловски заяви в свое изявление, че на евродепутата Андрей Ковачев и председателя на фондация "Българска памет" Милен Врабевски не е разрешено влизане в страната "поради неизпълнение на условията за влизане в Република Северна Македония".

"Македонската полиция няма да позволи, нито сега, нито в бъдеще ще позволи, да влязат в държавата хора, които са потенциални нарушители на обществения ред и спокойствие и които обиждат и омаловажават гражданите и държавата", каза Ангеловски за Канал 5.

Андрей Ковачев и Милен Врабевски, както и още трима български граждани бяха спрени вчера на ГКПП Ново село, пътувайки към българските военни гробища край Ново село, за отбелязване на Деня на храбростта и българската армия.

"Повече от 10 години на Гергьовден ходя на военните гробища в Ново село, за да отдам почит на загиналите за Отечеството. Церемонията е организирана от Фондация "Българска памет" заедно с нейния председател Милен Врабевски", обясни Ковачев пред БТА. "Този път, за огромна моя изненада, не бяхме допуснати - аз, Милен Врабевски и още трима души - да влезем на територията на Република Северна Македония, без да ни дадат никакво обяснение", каза евродепутатът. Той добави, че им е даден "един лист, на който пише, че има постановление, че не се допускаме в Република Северна Македония".

"Аз съм изключително озадачен от това, защото само преди няколко дни имахме среща с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи. Ние ги подкрепихме за започване на преговорите за членството в Европейския съюз. За мен е неясно защо е това отношение", коментира Ковачев.

По думите му поредният случай, при който български граждани не са допуснати в РСМ да отдадат почит на загинали за Отечеството, се дължи на факта, че "инерцията от старото време, от времето на Югославия в техните служби е многo.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

 

Новините от днес и със задна дата