четвъртък, 4 май 2023 г.

Арестуваният в Крим за готвен атентат българин е пребивавал там с украинския си паспорт

  

Министерството на външните работи (МВнР) към момента не е информирано официално от руската страна за задържан гражданин с двойно българско и украинско гражданство, коментира на брифинг в МВнР служебният министър на външните работи Иван Кондов.

"Трябва да кажа, че реално ние официална информация не сме получавали от руските власти. На 28 април нашето посолство в Москва изпрати нота до външното министерство на Руската федерация с искане да ни бъде съобщено местонахождението на гражданина, както и да бъде допуснат адвокат при него. До този момент все още нямаме официален отговор от руските власти", каза Кондов, цитаран от БТА.

Той добави, че все още не може официално да потвърди самоличността на задържания. По данни на руски медии това е е Денис Петранов.

Според Иван Кондов мъжът най-вероятно е третиран от руските власти като украински гражданин. "Следва да се отбележи, че българският гражданин е влязъл и пребивавал като украински гражданин с украинския си паспорт", каза министърът.

"Използвам случая да призова българските граждани да не пътуват в районите и териториите на Украйна, които в момента са окупирани от Руската федерация. За съжаление, поради войната там, нашите мисии в Киев и в Москва имат много ограничени възможности да окажат някакво съдействие и помощ", добави министърът на външните работи.

"Ще направим всичко възможно да му осигурим правна помощ", коментира министърът в отговор на репортерски въпрос. "В постоянен контакт сме с посолството ни в Москва, така че ще направим всичко възможно да му помогнем", каза още Кондов.

Вчера в руски медии се появи информация, че руската Федерална служба за сигурност (ФСС) е предотвратила подготвян от украинското военно разузнаване опит за ликвидирането на лидери на окупирания от Русия украински полуостров Крим. По данни на ТАСС организатор на планираните терористични атаки е заместник-ръководителят на украинската президентска канцелария Роман Машовец. 

Центърът за връзки с обществеността на ФСС съобщи, че сред седемте задържани има и гражданин на България и Украйна, занимавал се с транспортиране на взривни вещества и компоненти за взривни устройства. Освен това е прекъснат и канал за доставка на британски взривни вещества и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия. Според ФСС те са били прикривани като доставка на електрически готварски печки.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата