вторник, 23 май 2023 г.

Боец на "Вагнер" е задържан при опит да пресече незаконно българската граница

 

Българските правоохранителни органи са задържали на 15 май боец на частната военна компания "Вагнер" при опит за незаконно пресичане на държавната граница. Това съобщиха в официалния си канал в Телеграм от правозащитният проект Гулагу.нет - руска организация за защита на правата на човека, чийто основател Владимир Осечкин е обявен за издирване от властите в Москва и от години живее във Франция.

Според данните на Гулагу.нет арестуваният боец на "Вагнер" се казва Сергей Горшенин. Той се е сражавал за частната армия на Евгений Пригожин от 2018 до 2022 година, включително в Сирия и Украйна. Позивната на Горшенин е "Езекил". 

"По-рано редица бивши бойци в ЧВК "Вагнер", интервюирани от екипа на Gulagu.net, казаха, че Евгений Пригожин е сформирал няколко бригади убийци с участието на специалните служби, чиито задачи включват пътуване до Европа и САЩ и извършване на терористични актове и политически убийства с цел сплашване и сплашване", пишат още от правозащитния проект. 

От Министерството на вътрешните работи са заявили пред Dir.bg, че ще извършат проверка на информацията на Гулагу.нет относно евентуалния арест на Горшенин. 

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата