сряда, 3 май 2023 г.

Зеленски обяви, че украинската контраофанзива срещу Русия ще започне скоро

  

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Украйна скоро ще започне контраофанзива срещу руските сили и че той е сигурен, че след това Западът ще снабди Киев със съвременни бойни самолети, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На пресконференция в най-новата страна членка на НАТО Финландия Зеленски каза, че една от причините за неговото посещение в Хелзинки е, че Украйна иска да стане пълноправен член на военния съюз. Украинският президент даде за пример предходни успехи на бойното поле, след които на страната му бяха предоставени нови видове оръжия.

"Ето защо съм сигурен, че скоро ще имаме самолети. Защото скоро ще проведем офанзива и съм сигурен, че след нея ще ни дадат самолети. Бих предпочел да стане обратното, тъй като би било по-лесно за нас, но положението е такова и ние сме благодарни за всичко", каза още украинският президент. "Нуждаем се от тях. Наистина се нуждаем от тях", каза още Зеленски, визирайки доставките на самолети от западните съюзници.

Финландският президент Саули Нинистьо заяви, че Финландия не може да дари своите изтребители "Хорнет" (Hornet) американско производство, тъй като те са остарели и малко други страни в Европа притежават подобен модел самолети, така че не би имало смисъл да се установява верига за тяхното обслужване.

"Ние обаче харесваме вашите самолети, просто за Ваша информация, господин президент", пошегува се Зеленски.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата