сряда, 3 май 2023 г.

Кметът на Сливен награди шофьора Билял, който спаси пътник от задушаване на магистралата

  

Автобусният шофьор Билял Хасанов от сливенското с. Новачево беше награден от кмета на Община Сливен Стефан Радев със Значка за особени заслуги при изпълнение на гражданския и професионалния си дълг и грамота.

На 25 април по време на курс София-Сливен, на магистрала "Тракия" край Пловдив, 35-годишният водач спаси живота на 37-годишен пътник, който се задушаваше, а Dir.bg направи публично достояние геройската му постъпка, за която ви информирахме и в BurgasNovinite.BG. Днес Билял отново разказа какво се е случило. 

"Човекът беше припаднал, не беше на себе си, трепереше. Очите му бяха затворени, не можеше да диша. Попитах дали в автобуса има лекар да помогне, никой нищо не каза. Уплаших се, че ще стане нещо. Другите и те се уплашиха", заяви на срещата водачът. Той успява да възстанови дишането му и да го върне към живот. Когато линейка от Спешния център в Пловдив пристига на място, пътникът вече е свестен и продължава пътуването си след оказана медицинска помощ.

Отличието си Билял получи от градоначалника на среща в администрацията, в присъствието на майка му Селиме Хасанова, на собственичката на фирма "Дорис" Тодорка Енева и пътничката Симона Йорданова - Сефери, която е пътувала в същия автобус и разказа във Фейсбук за куража на водача.

"Искам пред всички да изкажа благодарност на Билял за това, че е спасил един млад човешки живот. В нашето ежедневие и в живота ни е много важно да бъдем отговорни, да проявяваме емпатия. Това са качествата, които трябва да утвърждаваме. Трябва да показваме такива примери и да насърчаваме такова поведение и отношение към работата, към близките, към хората. Затова - огромна благодарност!", заяви Стефан Радев, цитиран от БТА.

Той отправи благодарност и към майката на водача Селиме Хасанова за това, че е отгледала достоен син. Поздрави и Симона Йорданова за добрия сигнал, подаден от нея в интернет. "В днешно време, когато едва ли не свикнахме да асоциираме социалните мрежи само с негативизъм и хейт, с отрицателна енергия, е много важно да насърчаваме, когато някой има добра новина, да бъде активен и да я сподели с нас", допълни кметът.

Историята за куража на Билял, спасил пътник, който си "глътнал" езика, бе разпространена в Сливен още в същия ден, при това - преди автобусът от София да пристигне на автогарата в Сливен. Това стана и благодарение на пътничката Симона Йорданова, описала станалото и споделила възторга си от доблестния водач още по време на пътуването. Така, когато Билял се прибрал у дома, бил посрещнат с прегръдка от майка си и бил силно изненадан, че близките, а и колегите му знаят за рисковата ситуация, завършила с щастлив край.

"Доброто трябва да се поощрява. Никой не пести от времето си, когато е недоволен от нещо, много рядко някой благодари. Но искам да кажа, че доброто наистина е "заразно". От два-три дни страшно много хора ни благодарят за неща, за които никога не са ни благодарили. Това е правилният път. Билял е изключително скромен, трудолюбив и отговорен. Горда съм, че имам такива служители в екипа. Когато работиш и обслужваш хора, първо трябва да си човек", заяви шефката на шофьора - Тодорка Енева.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата