четвъртък, 18 май 2023 г.

Десислава Атанасова е жената политик, на която Гешев се обадил след заявката на Мария Габриел

  

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова е била жената политик, на която главният прокурор Иван Гешев се е обадил след заявката на кандидата за премиер Мария Габриел да иска освобождаването му. Това призна самата Атанасова в интервю за bTV.

По време на пресконференцията, на която обвинител №1 показа и скъса написаната си, но неподписана оставка, той разказа за разговор с политик жена, която "смятал за приятел". Гешев обясни, че с нея разговарял след заявката на Мария Габриел да иска освобождаването му. "Стана ми ясно, че това са го знаели в тесен кръг от хора и лицето Бойко Борисов е сред тях", отбеляза главният прокурор.

"Аз бях жената, на която г-н Иван Гешев се обади по телефона да попита вярно ли е, че Мария Габриел е казала това пред нашата парламентарна група. Аз му казах същото, което заявявам и сега - чух заявката на г-жа Габриел на това заседание на парламентарната група. И това стана пред всички медии. И Иван Гешев правилно цитира думите ми кога съм разбрала за искането за освобождаването му. Защото истината е най-силният съюзник за всички", обясни Десислава Атанасова. 

Кандидатът за министър -председател Мария Габриел съобщи пред медиите и пред ПГ на ГЕРБ - СДС в Народното събрание на 11 май, че първото, което ще направи министърът на правосъдието в нейното правителство, ще е да внесе във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за освобождаване на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт. 

В отговор на въпрос счита ли се за приятелка на главния прокурор, председателят на ПГ на ГЕРБ обясни, че отношенията им са институционални и служебни. 

"Не само с главния прокурор на България, както и да се казва той. С всички останали ръководители на органи на държавна власт. Аз като председател на най-голямата група в НС е съвсем естествено да имам комуникация. Познавам г-н Гешев повече от 10 години, тъй като аз от 2009 г. съм член на правната комисия в парламента. Той, както и много други хора, ми имат телефона. Той е публичен. Не ми се струва нормално главният прокурор да ми звъни, но г-н Гешев може да ви отговори защо се е обадил на мен", добави Атанасова.

На въпроса приятелка ли е на обвинител №1, тя отговори: "Ние за рецепти за готвене не сме си говорили. Преценката на г-н Гешев с кого и какви отношения има е лично негова".

"Иван Гешев не ми се обажда всеки ден, но със сигурност не го прави в нито една друга партия", уточни Десислава Атанасова и заяви, че срещу нея няма повод да бъде обект на наказателно преследване.

По думите ѝ няма български гражданин, анализатор или социолог, който да си представя, че някой пише приоритетите на Мария Габриел или вкарва думи в устата на българския еврокомисар. Три години темата за оставката на главния прокурор, за дълбока съдебна реформа се осъжда, този въпрос не е изненада, заключи Атанасова.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата