сряда, 10 май 2023 г.

Дерменджиев за взрива срещу Гешев: Има конкретни данни водещи към определени лица

 Назначиха Иван Демерджиев за заместник-министър на вътрешните работи -  Фактор

Има информация за взрива срещу главния прокурор Иван Гешев, но тя е оперативна. Голяма част от нея се обработва от анализаторите от Европол. Има конкретни данни, които сочат към определени лица. Това заяви в кулоарите на Народното събрание служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

По думите му ще бъде направено всичко възможно с целия ресурс, включително на партньорските служби, да се стигне до извършителите и поръчителите на този взрив. Вътрешният министър отрече да е изнасял оперативна информация във връзка с атентата от парламентарната трибуна.

"Интересно е, че аз не съм казал нищо по-различно от това, което изнесе главният прокурор и заместник-главният прокурор. Казах огледално фактите и винаги ще го правя. Мисля, че е редно и коректно, когато се води едно такова разследване, да протече безпристрастно", добави Иван Демерджиев.

Запитан какви мерки ще бъдат взети срещу войната по пътищата, вътрешният министър отговори, че такива са взети отдавна, но е неудовлетворително, че няма резултати.

"Има теми, две от които са безопасността по пътищата и домашното насилие, по които МВР не може да се справи самостоятелно. Имаме нужда от всички институции. Ние започнахме безкомпромисна борба с пияните и дрогираните шофьори и вие виждате, че това момче от катастрофата на бул. "Сливница" няма алкохол и наркотици в кръвта. Става въпрос за един млад шофьор, който за съжаление, подценявайки възможностите си и ситуацията, подхождайки безотговорно, е довел до смъртта на други двама млади хора", коментира Демерджиев.

Той бе категоричен, че обществото трябва да разбере, че всеки един, сядайки зад волана, трябва да е изключително отговорен. 

"А институциите, вместо да прехвърлят отговорността на други, стопаните на пътя да си зададат въпроса кой отговаря за светофарните уредби, кой отговаря за т.нар. "легнали полицаи", кой трябва да обезпечи условията, за да може да се работи. И ще припомня, че на мястото на катастрофата на бул. "Черни връх" Столична община трябваше да постави стационарна камера, а такава няма. МВР не може да покрие всички дефицити в държавата, а се стараем, уверявам ви", добави вътрешният министър.

По думите на Иван Демерджиев има данни, че 18-годишният Адриан Антонов е шофирал с превишена скорост, когато е блъснал и убил на място 22-годишния Явор Стоянов и 24-годишната му приятелка Ана-Мария Милчева.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата