неделя, 21 май 2023 г.

Украински генерал: Владеем малко от Бахмут, но настъпваме и ще го обкръжим тактически

  

Високопоставен украински генерал съобщи, че силите на Киев контролират "незначителна" част от Бахмут, но добави, че този плацдарм ще бъде достатъчен да се влезе в опустошения град, щом ситуацията го позволи, предаде Ройтерс.

В публикация в социалната мрежа Телеграм началникът на сухопътните войски на Украйна ген. Олександър Сирски заяви, че войските на Киев настъпват срещу руските сили в околностите на Бахмут, като по думите му украинската армия е близо до това да постави града в "тактическо обкръжение".

По-рано днес Украйна заяви, че силите ѝ частично са обкръжили Бахмут. Киев заяви, че силите му са успели да постигнат частичното обкръжаване на града благодарение на успешните си действия по фланговете на север и на юг.

Късно снощи Русия заяви, че е превзела изцяло напълно разрушения източноукраински град Бахмут - след най-дългата и кървава битка от 15-месечната война. Русия  нарича града със съветското му име Артьомовск. Офанзивата беше водена от бойци от групата наемници "Вагнер", чийто лидер Евгений Пригожин каза по-рано през вчерашния ден, че неговите войски най-накрая са изтласкали украинците от последната застроена зона в града.

Руският президент Владимир Путин поздрави днес "Вагнер" и редовната руска армия за превземането на Бахмут. Путин казва в изявление на Кремъл, че битката за Бахмут е приключила с победа за Русия и че всички, които са се проявили по време на сраженията, ще получат държавни отличия.

Настъплението на войските ни по фланговете продължава, което прави много трудно присъствието на врага в Бахмут. Нашите сили частично обкръжиха града, заяви в "Телеграм" украинската заместник-министърка на отбраната Ганна Маляр, цитирана от АФП.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски обяви на срещата на върха на Г-7, че "към днешна дата Бахмут не е окупиран от Русия".

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата