събота, 27 май 2023 г.

Овче сирене с краве мляко - защо липсва ефективен контрол? Как да разберем кои фирми мамят с овчето сирене? Как да познаем дали купуваме истинско овче сирене? / ВИДЕО

 istock

След като изследване по ДНК анализ в реномирана международна лаборатория показа, че в четири от петте най-скъпи марки овче сирене у нас е било открито съдържание на краве мляко, платформата Сдружение за чиста храна е получила над 200 мейла и нови сигнали за проверка. 

Велчев заяви, че промени в Закона за храните ще дадат възможност да се оповестяват имената на фирмите нарушители

Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България не изключва некоректност на фермерите, които "понякога примесват", "особено стопани, които имат смесени стопанства".

Не можеш да изследваш всяко едно мляко за добавки, уточни Зоров. Той сподели от собствената си практика множество подобни случаи на смесване на мляко.

"Не може на всяко едно мляко да правиш риск анализ."

Другата хипотеза според него е смесването да става в самото предприятие. Малко от предприятията имат две линии – за овче и за краве мляко, поясни Димитър Зоров. Той определи като недопустимо смесване, което се прави за оптимизиране на цената.

"Всички тези случаи слагат петно на бранша. В момента не знаем кои са предприятията. Такива случаи не са изолирани само в България."

Официалната информация за засегнатите партиди е получена в БАБХ този понеделник, декларира пред БНР д-р Александрина Борисова от Българската агенция по безопасност на храните.

Това не са проби в резултат на официален контрол, уточни тя. За целта според законодателството трябва да се направят регламентирани проби.

"Сиренето менте, твърдите вие. Това ние не сме го потвърдили като категорично доказателство. В момента работим."

За въвеждане в заблуда на потребителите санкциите са между 2 и 6 хиляди лева, каза Борисова.

Според нея "говорим за некоректно етикетиране и подвеждане на потребителите, сами по себе си тези продукти не са опасни".

Това съобщи пред БНР Андрей Велчев от Сдружение за чиста храна, което даде проби за изследване на сиренето.

Тези производители ползват субсидия. Тя обаче не е за това да произвеждат нещо различно от написаното на етикета, коментира Велчев. Според него на един производители понякога му излиза по-евтино да си плаща глобите, отколкото да подобрява качеството. 

Могат да станат известни имената на търговци, които заблуждават потребителите за качеството и вида на предлаганите от тях хранителни продукти. Това може да се отнася и за производители на „овчи“ сирена, за които възложено от Сдружението „За достъпна и качествена храна“ изследване в чуждестранна акредитирана лаборатория установи, че съдържат и краве мляко. 
 
„Стана ясно, че Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) вече е информирана за тези резултати, вероятно предстои потвърждаването им и в нейни лаборатории, за да може тя – като специализиран контролен орган в тази сфера, да се произнесе с експертно становище има ли разминаване между обявената на етикета информация и реалното съдържание в опаковките, както и относно наименованието на продукта.

Необходимо е след това да се вземат мерки и от страна на Комисия за защита на потребителите (КЗП), която въз основа на предоставеното от БАБХ заключение евентуално да се произнесе за наличието на нелоялни търговски практики, да ги санкционира и забрани.“ Това коментира основателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова по БНР – Пловдив.
 
Според експерта, след влизането в сила на заповедите, КЗП ще трябва да оповести за обществеността имената на нарушителите и те ще понесат не само санкциите на институциите, но и тези на потребителите. „

„Важно е контролните органи да гарантират, че предоставяната на потребителите информация за съдържанието на продуктите е вярна, защото на база на нея те избират и това е техният принос към естествената регулация.

Отделен е въпросът, че хората са различни – някои предпочитат най-ниска цена, други държат на качеството „на всяка цена“ и всеки от тях оказва своето влияние върху пазара и върху търговците и тяхното поведение“, посочи Руменова. И добави:

„Пазарът е много сложна система, тъй като зависи от потребностите, желанията и платежоспособността на различните потребителски групи, какъв е процентът на представителите на всяка от тях спрямо останалите и т.н. Затова е важно да има различни продукти, от които потребителите да избират информирано, при гарантирана свободната и лоялна конкуренция.“

Отделен е въпросът, че хората са различни – някои предпочитат най-ниска цена, други държат на качеството „на всяка цена“ и всеки от тях оказва своето влияние върху пазара и върху търговците и тяхното поведение“, посочи Руменова. И добави:

„Пазарът е много сложна система, тъй като зависи от потребностите, желанията и платежоспособността на различните потребителски групи, какъв е процентът на представителите на всяка от тях спрямо останалите и т.н. Затова е важно да има различни продукти, от които потребителите да избират информирано, при гарантирана свободната и лоялна конкуренция.“

От Сдружението за достъпна и качествена храна за втори път са внесли законодателна инициатива за това имената на системните нарушители да могат да се обявяват публично.  

"Няколко дни след нашето разкритие имаме жестока критика от потребителите - "какво от това, само ни стряскате". Не, ние искаме нещо да завърши както трябва, парламентарна група по правни въпроси да вземе отношение, да има обществен дебат и най-накрая да има не само черен списък на производителите, а и бял".
 
При европейската практика ако даден продукт не отговаря на етикета, бива унищожен, посочи Андрей Велчев.

Едно от пет изследвани овче сирена на пазара съдържа само овче мляко. Останалите са произведени от смес – овче и краве мляко. Това стана ясно след направени тестове в акредитирана международна лаборатория от „Сдружение за достъпна и качествена храна”.
 
Истинското овче сирене започва от обора с издояването на млякото. Още топло то се прецежда. След това се добавя единствено мая за сирене.

„Една лъжичка мая на десет литра, слагаме малко студена вода и разбъркваме”, обяснява рецептата Иванка Трайкова пред Нова телевизия. 

Според нея по-хубаво от домашното няма. И се учудва какво ни продават в магазините. Тя дава съвет как да разпознаем истинското овче сирене. „Трябва да е жълто, а не бяло. Щом е бяло, значи има някакви примеси”.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата