сряда, 17 май 2023 г.

Мария Габриел: Започваме разговори за имена и състав на експертен кабинет за 1 г. (видео)

  

                              Снимка: БНТ

Проведохме цяла седмица срещи, сега за мен е дошло време да преминем към следващия етап - подкрепа за правителство с първия мандат с ясни теми и приоритети. Експертно правителство за една година, но вече ще си говорим за имена и състав на Министерски съвет. Това заяви в кулоарите на Народното събрание кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, след като снощи "Продължаваме промяната" и "Демократична България" обявиха, че няма да подкрепят кабинет с първия мандат. 

Габриел бе категорична, че ще изпълни мандата и ще се върне при президента. 

"Оставам отворена за разговори с всички. Сега, когато получихме отговор на първите два въпроса - да, България има нужда от работещо редовно правителство и имаме общи приоритети, зад които наистина има подкрепа и те са очаквани от българските граждани да бъде намерено решение, преминаваме към следващия етап", добави тя.

Мария Габриел каза още, че не е готова с конкретни имена. "До този момент имена не са обсъждани, не са предлагани и постове на никого", заяви кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.

Попитана дали ГЕРБ-СДС биха подкрепили втория мандат, Мария Габриел заяви, че няма политическа логика в такова решение.

"Имаме нужда от бюджет, хората търсят стабилност, има нужда от бюджет, адресиране на проблемите с инфлацията, както и да наваксаме двугодишното закъснение по Плана за възстановяване", каза още тя.

Запитана дали е пожертвала еврокомисарското място, Габриел отговори: "За мен беше важно да бъдат спазени процедурите - от отпуск, до връчване на мандат, до много ясната отговорност и спазване на договори. За мен е важно да излъча същото послание, за което говоря. Не може седмици и дни да говориш, че искаш правителство и да не го направиш".

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата