сряда, 17 май 2023 г.

Руските удари срещу Киев са повредили предоставена от САЩ система "Пейтриът"

  

Произведена в САЩ система за противодействие на ракетни атаки "Пейтриът", която се използва от Украйна, вероятно е пострадала от руски удар, заявиха двама представители на САЩ, допълвайки, че не изглежда да е била унищожена, предаде Ройтерс.

Системата "Пейтриът" е една от сложните системи за противовъздушна отбрана, доставена от Запада, за да помогне на Украйна да отблъсне руските въздушни удари, насочена срещу обекти от критичната инфраструктура на Украйна, енергийни съоръжения и други.

Един американски служител, говорещ при условие за анонимност и позовавал на първоначална информация, заяви, че Вашингтон и Киев вече са разговаряли за най-добрия начин за възстановяване на системата и на този етап не изглежда, че системата ще трябва да бъде изваждана от Украйна.

Служителят добави, че Съединените щати в близките дни ще имат повече яснота по въпроса и информацията може да се промени с течение на времето.

Руското министерство на отбраната заяви вчела, че е унищожило построена от САЩ систевма за противоракетна отбрана "Пейтриът" с "хиперзвукова" ракета "Кинжал" при нанесен през нощта удар в Украйна.

Пентагонът засега не дава коментари, отбелязва Ройтерс.

Руското военно министерство обяви още днес, че са поразили с удари с крупнокалибрена артилерия струпванията на жива сила на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) край Бахмут и други населени места.

"Голямокалибрената артилерия на Южната група войски порази струпванията на украински войски в районите на населените места Артемовск, Минково, Курахово и Горняк", каза ръководителят на група "Юг" Вадим Астафиев.

По думите му в Соледарско-Бахмутското оперативно направление ракетното подразделение на групата "Юг" е атакувало и пунктовете за временно дислокиране на батальоните на 24-та и 57-ма отделни механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна. Аартилерийски екипи са унищожили съсредоточаването на 110-та отделна механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна в Авдеевка, както и 24-та бригада в района на Дзержински. В хода на контрабатарейна битка подразделения на руските въоръжени сили са унищожили самоходна гаубица "Акация" в района на Красногоровка и четири минохвъргачки с голям калибър в Зализнянски и Орехово-Васильевка. В същия район ракети от тежката огнехвъргачна система "Солнцепек" са поразили струпването на живата сила на батальона на 127-а бригада за териториална отбрана на въоръжените сили на Украйна.

По оценки на украинското военно разузнаване в момента в Украйна се сражават около 400 000 руснаци, предаде ДПА.

Чисто военният компонент се състои от около 370 000 войници, заяви ръководителят на разузнаването Кирило Буданов по държавната телевизия в Киев. Освен това има около 20 000 членове на Руската гвардия - елитна руска паравоенна единица. След това идват частни групи, които осигуряват още 7000 бойци, като в тази група влиза частната военна компания "Вагнер", ръководена от Евгений Пригожин.

Буданов заяви, че много малко чужденци се сражават в руските части. "Никога не са си правили труда да карат чужденци да се бият", каза той. "По-скоро са възприели подхода да компенсират загубите в Украйна със затворници."

Анализаторите на украинското военно разузнаване твърдят, че в момента руските сили не разполагат с достатъчно личен състав, за да провеждат мащабни офанзиви. По-скоро руските военни сили се подготвят да защитават завладените територии, казват те.

Киев изчислява, че загубите на руските войски от началото на инвазията възлизат на малко под 200 000 души. Не е ясно обаче дали това число се отнася само за загиналите в конфликта, или включва и ранените.

Нито една от страните не публикува данни за броя на бойците или жертвите в конфликта, посочва ДПА.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

 

Новините от днес и със задна дата