сряда, 17 май 2023 г.

Съюзът на съдиите призова ВСС незабавно да отстрани Гешев, Сарафов и Тодоров

  

Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова Висшия съдебен съвет (ВСС) незабавно да отстрани от заеманите длъжности Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров.

В позиция до медиите от съдийската организация казват, че така ще се осигури обективно, всестранно и пълно разследване на фактите и обстоятелствата по вече образуваните производства за предсрочно освобождаване от длъжност.

Освен това от ССБ призоваха всички членове на ВСС незабавно след това да подадат оставка и да напуснат съвета, тъй като носят отговорност за назначаването на Гешев, Сарафов и Тодоров на тези длъжности.

От Инспектората към Съдебния съвет ССБ иска проверка както на изнесените от Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров факти и обстоятелства, така и на цялостната им дейност като административни ръководители на прокуратурата и следствието.

От съдийската организация посочват, че е необходима промяна в действащата Конституция относно устройството на прокуратурата, съществуването, функциите и правомощията на фигурата на главния прокурор, състава и конституирането на Висшия съдебен съвет, правомощията на колегиите и Пленума.

Освен това от ССБ искат въвеждане на работещи процедури както за контрол на дейността, така и за разследване на главния прокурор и неговите заместници в случай на извършено престъпление.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата