събота, 1 април 2023 г.

Италия забрани ChatGPT

 

Италианската агенция за защита на данните съобщи днес, че след проверка чатботът ChatGPT на OpenAI е блокиран по подозрения за нарушаване на правилата за събиране на данни от приложението за изкуствен интелект, предадоха световните агенции. 

Агенцията също така обвини ChatGPT, който е финансово подкрепен от Microsoft, че не е проверил възрастта на своите потребители. Предполага се, че приложението е предназначено за хора на възраст над 13 години.

OpenAI към момента не е отговорила на молбата за коментар, изпратена по имейл.

След пускането си на пазара миналата година ChatGPT предизвика технологична мания, като накара конкурентите си да пуснат подобни продукти, а компаниите да интегрират него или сходни технологии в своите приложения и продукти.

Италианската агенция твърди, че "липсва каквото и да е правно основание, което да оправдава масовото събиране и съхраняване на лични данни с цел "обучение" на алгоритмите, които са в основата на функционирането на платформата".

Според проучване на "Ю Би Ес", публикувано миналия месец, през януари, само два месеца след старта, тя е достигнала 100 милиона активни месечни потребители, което я прави най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята. 

Тази седмица правоприлагащата агенция на Европейския съюз Европол предупреди за потенциалната злоупотреба с чатбота при опити за фишинг, дезинформация и киберпрестъпления, като добави към това опасения, вариращи от правни до етични въпроси.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu / Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата