четвъртък, 20 април 2023 г.

Прокурори искат имунитета на Радостин Василев заради записа с бивш депутат от ИТН

 

                                Снимки: Булфото

Софийската градска прокуратура поиска сваляне на депутатския имунитет на Радостин Василев от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България". Според обвинението има достатъчно доказателства, че чрез заплашване през юни 2022 г. той е опитал да принуди народния представител Христинка Иванова да напусне парламентарната си група, а именно на "Има такъв народ". 

От прокуратурата съобщават, че СГП е предложила на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Р. В., депутат в 49-тия парламент. Единственият народен представител с такива инициали е именно Радостин Василев. Предложението е във връзка с образувано на 26 юли 2022 г. досъдебно производство.

Наблюдаващият прокурор посочва, че събраните доказателства са достатъчни за привличане на депутата като обвиняем. На 13 юни 2022 г. Василев чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Х. И. (бел. ред.: Христинка Иванова) противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на парламентарно представена партия в 47-ото Народно събрание, както и парламента.

Радостин Василев отговори на искането за имунитета му минути след като то беше оповестено. 

Опитите са да бъда политически сплашен или да бъде ударена "Продължаваме промяната" - и при единия, и при другия вариант това няма да се случи, коментира Василев пред журналисти в парламента.

Един час след като бях в "Нова телевизия" и казах, че механизмът за разследване на главния прокурор е напът да бъде приет и контактните групи между нас и ГЕРБ работят много усилено за него, и че е време да бъде разследван Иван Гешев, той реагира мигновено с едно прессъобщение, коментира Радостин Василев. Той добави, че няма никакви притеснения и това е някаква поредна "стъкмистика" на прокуратурата.

Нямам никакъв проблем да се откажа от имунитета си, но това ще го решим, когато дойде официалното становище и искане и се запозная с мотивите, посочи Радостин Василев. 

Според НПК депутат не може да бъде привлечен като обвиняем, тъй като е "лице с имунитет". Той може да бъде снет с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава - от председателя на парламента.

По време на цитирания от прокуратурата случай Радостин Василев беше спортен министър в оставка от квотата на ИТН. През юни 2022 г. той обяви на пресконференция, че заедно с петима депутати напускат партията на Слави Трифонов и застават в подкрепа на правителството на Кирил Петков. 

Малко по-късно Тошко Йорданов от ИТН обяви на пресконференция, че депутатката им Христинка Иванова е била принуждавана от Радостин Василев да напусне парламента, за да влезе следващия по ред от листата на партията, който да се присъедини към отцепниците. Йорданов огласи и запис на телефонен разговор между Василев и Иванова, в който депутатът предупреждава съпартийката си, че ще ѝ изпрати хора в Народното събрание, които да ѝ покажат как да напусне. Самата Христинка Иванова, която също присъства на пресконференцията, тогава каза само една дума. Тя беше потвърждение в отговор на въпроса заплашвана ли е и друг път от Василев.

Припомняме ви думите от записа, който огласи Йорданов:

Р. Василев: Всички сме тук, чакаме.
Х. Иванова: Няма да ходя никъде.
Р. Василев: Правя го за твое добро, не ни предавай и ти.
Х. Иванова: Никой нищо не ми е обещавал и на никой нищо не съм взимала. Аз мога да си отида и на село, както се казва, изобщо не ми пука!
Р. Василев: Защо?
Х. Иванова: Няма да отида никъде.
Р. Василев: Тогава си подай молбата да напуснеш Народното събрание! Щом не искаш да ни подкрепяш, значи си предател.
Х. Иванова: Аз ПП не мога да стана никога, Радостине!
Р. Василев: Ама няма да станете ПП, бе, човек. Няма да ставаме ПП, бе. Ние няма да ги подкрепяме даже, бе. Пътувам към теб.
Х. Иванова: Не, не, няма да дойда. Не искам. Промених си решението".
Р. Василев: Уплашиха ли те, какво стана?
Х. Иванова: Ама кой да ме уплаши, като никой не ме знае как се казвам. Няма кой да ме уплаши, просто си помислих и по-добре, мога да си ходя. Нали знаеш, че аз никога не съм робувала нито за постове, нищо не съм искала. Аз съм работила за една кауза, тръгнала съм за една партия.
Р. Василев: Това ли ти е решението?
Х. Иванова: Да.
Р. Василев: Тогава искам утре, ще дойдат хора при теб, да си подадеш молба за напускане на Народното събрание. И ще видиш, че ще го направиш!

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата