сряда, 19 април 2023 г.

Налагаме временна забрана за храни от коридорите на солидарността от Украйна

 7 април 2023 г. - Пореден протест на зърнопроизводители при ГКПП "Дунав мост" край Русе 

Служебното правителство въвежда временна забрана за вноса на храните от т.нар. коридори на солидарността от Украйна. Това стана ясно от изказването на премиера Гълъб Донев преди редовното заседание на Министерския съвет.

"Днес ще обсъдим и приемем решение за временна забрана на храни от Украйна, с изключение на стоки, които преминават транзитно през територията на България и имат крайна дестинация други държави", заяви Гълъб Донев.

Мотивите са възможни трайни тежки последици за българския бизнес.

"Основната причина е, че през последната година, противно на замисъла за така наречените коридори на солидарността, значителни обеми храни останаха в страната и разстроиха основни производствено-търговски вериги. Ако тази тенденция се запази и дори се усили, което е напълно реално след въведените аналогични забрани от други държави, е възможно да се стигне до крайни тежки последици за българския бизнес", обясни Донев.

Като правителство, което работи и решава проблемите на българските граждани ние не можем да допуснем това да се случи, допълни той и подчерта, че кабинетът е принуден да предприеме тази крайна мярка.

"Разчитаме, че Брюксел ще разбере и ще преосмисли позициите на България, Полша, Унгария и Словакия. България остава солидарна с Украйна", каза още Гълъб Донев. 

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата