четвъртък, 27 април 2023 г.

Учените установиха защо броят на сперматозоидите намалява

  

Репродуктивният капацитет на мъжете е намалял драстично през последните десетилетия. Броя на сперматозоидите е паднал с около 62% в периода между 1973 и 2018 г. Темпът на спад се е увеличил повече от два пъти от 2000 г. насам. Нов анализ на хиляди проучвания разкри факторите, които може да са допринесли за това, предава EuroNews.

Замърсяването, тютюнопушенето, възрастта и някои здравословни състояния имат най-голям ефект, твърди мащабно изследване на Университета Земелвайс в Унгария.

Екипът е анализирал данните от близо 27 000 изследвания, за да стигне до изводите си. Проучванията датират в периода от 2003 г. до 2021 г. и обхващат най-вече Европа, САЩ и Азия.

"Въз основа на предишни изследвания очаквахме, че качеството на сперматозоидите започва да се влошава значително след 40-годишна възраст, но нашият мета-анализ предполага, че тази възраст може да е много по-висока", каза д-р Анет Сабо, съавтор на изследването.

Проучванията показват, че пушенето може да увеличи фрагментацията на ДНК средно с 9,19 процента в сравнение с непушачите. Така пушенето е един от основните фактори за влошеното количество на сперматозоиди.

Алкохолът и телесното тегло не са имали клинично значима роля и влияят в по-малък мащаб.

Замърсяването на въздуха обаче е един от основните фактори. Това става ясно от две анализирани проучвания. Първото обхваща регион в Италия с особено високо замърсяване на околната среда, докато второто обхваща група регулировчици и пътни полицаи, работещи в голям трафик.

Замърсяването на въздуха, излагането на пестициди или инсектициди, повишават фрагментацията на ДНК на сперматозоидите средно с 9,68 процента.

Определени здравословни проблеми също се оказаха фактор, като могат да повишат фрагментацията на ДНК с между 10 и 13 процента.

Експертите добавят, че отказването от пушенето, достатъчно движение или по-здравословното хранене може да бъде добро начало за хората, които планират да имат дете.

Разработката е публикувана в списание Reproductive Biology and Endocrinology.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата