четвъртък, 27 април 2023 г.

Учени: Извънземните цивилизации могат да ни изпращат съобщения до 2029 г.

 

Учени изчисляват посоката, в която са пътували сигналите на Deep Space Network (DSN) на НАСА. Това е глобален набор от радиоантени, предназначени за космически комуникации. Обикновено те предават изключително мощни и концентрирани емисии към космически сонди. Но радиовълните не спират при достигане на сондите, а продължават в пространството.

Изследователите са използвали този закон на физиката, за да преценят колко време ще отнеме на DSN сигналите да достигнат близките звезди и на извънземния живот да върне съобщението.

Изследователският екип създава списък със звезди, които ще се сблъскат със сигналите на Земята през следващия век и откри, че можем да получим съобщение от извънземна цивилизация най-рано през 2029 година. В случай, че такава има около  първите звезди, достигнати от DSN емисиите.

"Това е идея на Карл Сейгън, който е използвана и във филма "Контакт", обяснява Хауърд Айзъксън, астроном от Калифорнийския университет, Бъркли и съавтор на новата работа.

Според учените сигнал, изпратен до сондата "Пионер 10", е достигнал до бяло джудже на около 27 светлинни години от нас през 2002 г.

"Ако там е имало извънземен живот и той е излъчил сигнал в наша посока, ние бихме го получили през 2029 г.", казва казва водещият автор Райли Дерик, студент по инженерство в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Сигналите, изпратени до "Вояджър 2" около 1980 г. и 1983 г., достигнат две звезди през 2007 г.: една е на 26 светлинни години, а другата е кафяво джудже на 24 светлинни години. Ако извънземните изпратят съобщение веднага от двете, то може да достигне Земята в началото на 2030 г.

Астрономите не са сигурни, че звездите в това изследване дори имат планети. Освен това не е ясно доколко сигналите няма да бъдат смесени с космическия шум по пътя си.

"Нашите слаби и редки предавания е малко вероятно да доведат до откриване на човечеството от извънземни", коментира Жан-Люк Марго, радиоастроном от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, който не е участвал в изследването.

Той обяснява, че нашите радиопредавания са достигнали само една милионна част от обема на Млечния път, допълва той.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата