вторник, 25 април 2023 г.

Няма общоевропейско решение след срещата на земеделските министри за украинското зърно

  

Министрите на земеделието на страните от Евросъюза заседаваха в Люксембург, но срещата им приключи без общоевропейско решение за украинското зърно, съобщиха БНТ и БТА.

Земеделските министри обсъждаха наложената от България, Словакия, Полша и Унгария забрана за внос на зърно и други земеделски продукти от Украйна.

Европейската комисия настоява забраната да бъде отменена. В замяна Брюксел обещава да въведе общоевропейски мерки за защита на пострадалите земеделски производители в четирите държави и Румъния и да им предостави нова финансова помощ от 100 милиона евро.

България очаква в следващите дни да бъде постигнато решение за европейски подход към вноса на земеделски стоки от Украйна и с това да стане възможно отпадането на едностранно въведените мерки. Това обясни служебният министър на земеделието Явор Гечев, който също участва в заседанието.

По неговите думи българските мерки ще бъдат вдигнати, когато бъдат въведени европейски мерки. Чакаме ги до дни, буквално, заяви той пред български журналисти. Имах очакването, че днес или утре ще бъдат взети. Всички разглеждаме едностранните мерки като временни, но те свършиха работа, обобщи той.

Трябва да има солидарност и към Украйна, и към източната част на Европа. Това категорично не значи каквото и да е за отношенията на ЕС с Украйна, те остават на изключително добро ниво и мисля, че се разбира от украинските партньори, отбеляза Гечев.

Той поясни, че все още не е известно какъв ще бъде делът за българските земеделци в обявените нови помощи от Европейската комисия за сто милиона евро, насочени към петте най-пострадали от украинския внос страни от ЕС. Моето мнение е, че фермерите трябва да вадят парите от труда си, не от субсидии и от компенсации, иначе възможностите на кризисния резерв не са толкова големи да покрият всички загуби, посочи Гечев. По неговите думи търсенето на трайно европейско решение продължава и е възможно да бъдат насрочени допълнителни разговори между българската и украинската страна.

Всички държави до една констатираха, че има проблем и той е голям в пограничните държави, солидаризираха се с петте държави, които имат проблеми и казаха, че трябва да се търси общо решение. Гласът на България бива чуван все по-ясно, заяви Гечев.ю

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата