събота, 29 април 2023 г.

Има ли Европа План Б за отоплението на жилищата?

 

Планът на Европа за декарбонизация и зелен преход е много амбициозен. Стремим се да бъдем климатично неутрални, да намерим екологични решения, но и да не зависим от един източник на енергия. 40% от енергията се потребява при сградния фонд, затова именно в устойчиви решения за сградите търсим нови възможности и варианти. Преди шест години никой не говореше за алтернативи за отопление и охлаждане, съобщи Генади Кондарев от екологично сдружение "За Земята". Неправителствената организация проведе едноседмичната конференция "Чиста енергия за хората" като това се прави вече шеста поредна година.

На събитието бе припомнено, че Германия планира да приключи с ядрената си енергетика и да не използва въглищни електроцентрали до 2030 г. Ключът към промяна в начина, по който се отопляваме, се крие във възобновяемите източници на енергия. Но за реализиране на нови решения е нужно използване на повече технологични възможности, които да познаваме по-добре.

Все още 65% от европейските домакинства използват изкопаеми горива за отопление,

все по-малко въглища, но главно природен газ, дърва и пелети. Докато останалите начини на отопление са сравнително с нисък дял. Това сподели при представянето на политики за изграждане на устойчив и справедлив пазар на термопомпи Дънкан Гиб oт изследователската организация Regulatory Assictance Project (RAP).

За да изпълним целите, които сме си поставили за 55% намаляване на емисиите до 2050 г., всяко едно от четири домакинства трябва да промени начина си на отопление. И това да се случи до 2030 г., подчерта той.

Сега една от най-обсъжданите алтернативи са термопомпите. Популярните примери за това са хладилниците и климатиците. Най-често използваните термопомпи са от типа въздух-въздух, но според вида на топлообменниците термопомпите могат да са още въздух-вода, вода-земя и въздух-земя. Те работят двупосочно с два топлообменника, като по този начин могат да затоплят или изстудяват средата, която трябва да се климатизира. Те са основният начин да бъде заменено отоплението на въглища, печки на дърва или газ, за да се премине към декарбонизация на домакинствата. При целите на ЕС един от основните източници на отопление до 2050 г. да са термопомпите. Германия вече активно работи в тази посока и заменя старите печки и бойлери на газ с нови и енергоефективни термопомпи. Тези нови технологии са добър вариант за отопление на къщи или малки сгради, но за големите блокове има по-ефективни начини като например централното топлоснабдяване. При него също има възможности и за охлаждане на сградите. Проблем към момента за термопомпите остава високата цена и шумът, който създават в околната среда.

Термопомпите могат да се използват не само в къщи или еднофамилни жилища. Първоначалната инвестиция наистина е висока, но пък спестяванията на енергия може в някои случаи да са три пъти по-ниски спрямо например използването на газ. Те могат да се използват в многофамилни жилища също, но е необходима подмяна на тръбите и начина, по който работят централните системи за отопление, каквито са топлофикациите.Проблемите със шума са технологично решими също.

Електроенергията, която задвижва от термопомпите, също може да бъде много изгодна и частично да идва от слънчевата енергия. Идеалният вариант е в комбинация с батерии, но там инвестицията също не е малка.

Основната пречка остава първоначалното вложение в термопомпа, която е много висока, а за пазар като България все още много малко домакинства могат да си позволят този лукс. За да се използва подобна термопомна е важно и сградата да има добри енергийни характеристики като например да е добре изолирана и да е с подменена дограма. Иначе ефективността на термопомпата пада.

Все пак и ние гледаме в тази посока като страна, член на ЕС. Във всички държави се наблюдава увеличение на продажбите на термопомпи. В Италия са продадени 500 000 за изминалата година, което е ръст от 37%. В Чехия и Белгия продажбите са се увеличили два пъти, а Полша отбелязва ръст от 120% за една година като изпреварва дори Германия, коментира Гиб. По принцип има дебат за използването им при много студено време и при минус 20 градуса, но дори и в по Северните страни има ръст на продажбите на термопомпи. За България такава оценка липсва, защото няма браншова асоциация, която да разполага с актуална и достоверна информация какво се случва на нашия пазар. В страни като Германия бурният темп на развитие на търсенето обаче създава друг проблем с липсата на достатъчно кадри, които да могат да инсталират термопомпите по най-добрия начин, обясни специалистът.

Потребителите трябва да бъдат убеждавани за ползите, да бъдат развенчавани поетапно всички митове, термопомпите отдавна не са толкова шумни. Естествено, нужно е да се подобрят и технологиите: да се прави дългосрочно планиране и да се подпомагат най-уязвимите семейства. Целта е не просто да забраним пазара на изкопаеми горива или да създадем такъв на термопомпи, а да дадем по-екологични възможности за избор на потребителите. Оценките показват, че са нужни 8 трилиона долара за инвестиции в термопомпи от общо 197 трилиона в смяна на начина на отопление в световен мащаб.

Необходими са сериозни информационни кампании за ползите от тези съоръжения. Така например Швеция изразходва половината от бюджета си за информационни кампании. Важно е да има достъпни източници за финансиране, планиране и политическа воля. У нас например само преди дни Министерството на околната среда и водите анонсира, че пилотно ще бъдат финансирани по-високо ефективни термопомпи, които ще бъдат за енергийно бедни домакинства. А знаем, че дефиниция за енергийна бедност у нас все още няма.

И ако в някои страни отоплението е на газови котли в еднофамилни или многофамилни жилища, в други говорим за централно отопление на големи блокове. Подготвяне на сградите за нискотемпературно отопление е една изключително важна тема, за която повече говори Сем Оксенаар от RAP.

В Испания например 80% от хората живеят в многофамилни жилища, така е и в голяма част от българските градове. Все пак в градовете живее близо 70% от населението на Европа. В такива случаи всички собственици трябва да са съгласни за смяна на начина на отопление, например за инсталиране на термопомпи. В Испания няма място за инсталиране на термопомпи и се търсят решения за слагането им на покрива или на други общи части на сградата. А индустрията има важната роля да направи решения за по-лесно инсталиране, за да се намали труда. В Нидерландия се ползват хибридни решения за електрификация, не се инсталират големи термопомпи и се работи паралелно със старите системи. Най-важно е в този процес да се стремим да преминем незабавно към възобновяеми източници на енергия. Ако не можем да си позволим едно решение, все пак да търсим други по-екологични варианти.

Недостатък при хибридните решения е все пак да не забравяме, че всяка технология, освен първоначални инвестиции, има и разходи за поддръжка. Но е нормално е да се търсят междинни решения, не може да си позволим да сме зависими от една технология, обясни Сем Оксенаар.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата