четвъртък, 6 април 2023 г.

Руската рубла се срина до едногодишно дъно

  

Курсът на руската рубла падна до най-ниското си ниво от близо година, тъй като комбинацията от слаби входящи потоци от чуждестранна валута и изтичането на капитали ограничи ликвидността и намали ефектите от относително високите цени на петрола, предаде Ройтерс.

На международните валутни пазари, където търговията с руска валута е силно ограничена, рублата се понижи с 0.07% до 80.25 рубли за долар, най-ниската стойност за една година и под нивата преди нахлуването на Русия в Украйна*.

На валутния пазар в Москва, според информация, предоставена от банки и обменни бюра, средният курс купува/продава е 78.38/81.71 рубли за долар. В сравнение с предходния ден средният курс на покупка се увеличи с 82 копейки, а средният курс на продажба спадна с 52 копейки. Най-добрите цени за покупка възлизат на 79.7-79.6 рубли за долар, а най-добрите цени за продажба са 80.3-80.4 рубли за долар.

Така за пръв път от 18 април на 2022 година доларът и еврото достигнаха нива над 80 рубли за долар и 88 рубли за евро.

Притоците на чуждестранна валута към Русия останаха слаби, тъй като санкциите принудиха референтната стойност на петрола Urals да се търгува с резки отстъпки, обобщава Trading Economics. На стоковата борса в Лондон европейският суров петрол Brent, който е глобален референт за руския износ, поевтиня с 0.34% до 84.70 долара за барел.

Приходите от енергия и износ на руски петрол бяха под целта на бюджета въпреки увеличаването на доставките за Индия и Китай, тъй като Министерството на финансите беше принудено да продава чуждестранна валута по програмата си за интервенция за четвърти пореден месец. Освен това, по-дълбоката интеграция с азиатските пазари предизвика по-голямо търсене на чуждестранна валута от страна на кредиторите в страната, допълва Trading Economics.

"Натискът върху позицията на рублата се оказва от няколко свързани помежду си фактори, въпреки високите цени на петрола, както и отслабването на долара на световните пазари. Първо, това са забавяне на експортните потоци, както и възстановяване на вноса към Русия. На второ място, това е повишеното търсене на чуждестранна валута от страна на банките, което доведе до скок в обема на суаповите сделки с Централната банка.Трето, това е последвалото намаление на продажбите на чуждестранна валута от страна на Министерството на финансите на фона на нарастващите цени на петрола. Има увеличение на търсенето на по-малко ликвидни приятелски валути, което ние отдаваме на притока на инвеститори на дребно в тяхната търговия Ние вярваме, че потенциалът за тест на диапазона от 80-81 рубли от двойката долар-рубла е технически възможно, но ние подчертаваме, че текущата динамика на валутния пазар е по-вероятно да има точков ефект и в бъдеще не изключваме корекция на долара", коментира пред finmarket.ru главният анализатор на Руската универсална банка Промсвязьбанк (ПСБ) Егор Жилников.

Намесата на Банката на Русия на валутния пазар се увеличава, но и това на този етап не помага на руската валута. Салдото по операциите с банковия сектор за предоставяне и усвояване на ликвидност на рублата с падеж на 6 април се увеличи до 922.7 милиарда рубли към началото на търговския ден, пише на сайта на Банката на Русия. В началото на предишния търговски ден балансът възлизаше на 735.1 милиарда рубли.

Да припомним, че историческият срив на руската рубла беше на 28 февруари, когато заради силната турболенция на валутния пазар в Москва, сделките бяха прекратени за час, а след възстановяване на търговията, доларът и еврото достигнаха исторически максимум спрямо руската валута, която изгуби 30% спрямо долара от нивата при затваряне на търговията предишния ден. На 28 февруари, седмица след като Русия нахлу в Украйна, щатската валута достигна 112.52 рубли, а еврото - 119.19 рубли. На тези нива имаше голямо търсене на руската валутата, но на практика липсваха продажби, съобщи тогава специализираният руски сайт finmarket.ru.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 11:00 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

 

Новините от днес и със задна дата