четвъртък, 6 април 2023 г.

МВФ с най-негативната 5-годишна прогноза за глобалната икономика от 1990 г.

 

Международният валутен фонд (МВФ) очаква, че растежът на глобалната икономика ще се забави до под 3 на сто през 2023 г. и ще остане на нивото от около 3 на сто през идните 5 години. Това посочва управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева днес в предварително подготвено изявление преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка идната седмица, предаде Ройтерс.

Силните и координирани действия в сферата на паричната и фискалната политика в отговор на предизвикателствата, породени от пандемията от Covid-19 и руската военна инвазия в Украйна, са предотвратили опасността от много по-лошо развитие на икономиката през последните години, отбелязва Георгиева.

Тя обаче подчертава, че перспективите за икономическия растеж остават негативни както в краткосрочен, така и в средносрочен план, предвид трайно високата инфлация.

Това е най-негативната средносрочна прогноза на МВФ за глобалния икономически растеж от 1990 г. насам. В нея са заложени очаквания за ръст на икономиката в световен мащаб, който е много по-малък от средното годишно ниво от 3,8 на сто, регистрирано през последните две десетилетия, посочва ръководителката на МВФ.

"В условията на нарастващо геополитическо напрежение и все още висока инфлация, стабилното възстановяване остава трудно постижимо. Това нанася вреда на всички, най-вече на най-уязвимите хора и страни", се казва в изявлението.

Според МВФ разделянето на света на два блока, фокусирани върху САЩ и Китай, може да накара компаниите да преместят производството си в юрисдикциите на по-приятелски страни, за да избегнат проблеми с веригите за доставки на фона на геополитически противоречия. Това се съобщава във фрагмент от доклада на фондацията World Economic Outlook, който беше разпространен в сряда.

Експертите на фонда казват, че първите ефекти от кризата в отношенията между Вашингтон и Пекин са започнали да се проявяват още през 2020 г., когато преките чуждестранни инвестиции в периода от второто до четвъртото тримесечие са намалели с 20% спрямо нивата отпреди пандемията. Напрежението между САЩ и Китай също може да удари силно банковата система, тъй като нарушава веригите за доставки и подхранва инфлацията. Това може да принуди банките да поемат по-малък риск и да намалят кредитирането, което допълнително забавя икономическия растеж.

Анализът на риска на МВФ се превърна в "едно от най-шумните" предупреждения за глобални икономически щети след пандемията от коронавирус, според Bloomberg. От октомври 2021 г. МВФ понижи прогнозата си за глобален растеж три пъти.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата