събота, 22 април 2023 г.

Принц Кирил разказа как е спечелил първите си два лева и призова младите да са постоянни и да не се отказват от шансовете

  

Младите трябва да са постоянни и да не се отказват, да се възползват от шансовете, заяви княз Кирил в интервю за Емануела Толева в предаването "Денят започва с Георги Любенов" във връзка с инициативата Bulgaria wants you. Според него тази среща в Лондон е голям шанс да се събере българската общност и да се покажат какви възможности предлага родината им.

"Много съм ентусиазиран за това събитие. Толкова хора се свързаха с мен за него. Разговарях със студенти, които започват да си търсят работа, и ми казаха, че ще дойдат на срещата. Мисля, че това е голям шанс да се събере българската общност в Лондон и да се покажат какви възможности предлага България. Става дума повече за това как хора с добро образование и международен опит да намерят интересна и предизвикателна работа, заради която да се върнат в родината.

Той самият, когато се запознавате с нов бизнес партньор, се представя като българин, а не испанец, "защото се гордея, че съм българин, но реалността е, че никога не съм живял в България. Не е като да съм истински българин, но обичам да казвам, че съм такъв, заради гордостта от историческото наследство и корените на моето семейство".

На въпрос за първите му спечелени пари, той заяви, че са от бране на домати, което никога няма да ги забрави.

"Когато бях в гимназия в Мадрид, давах уроци по физика и математика на по-малки ученици. Ходех с колело до къщите им. Плащаха ми по 800 песети на час. В края на 70-те и началото на 80-те години това бяха добри пари, равняват се на около 12 лева. Първите спечелени пари всъщност бяха, когато ни изпратиха да берем домати в западна Испания. Това беше работа от изгрев до залез - 12 часа под жарко слънце. Определяха ни място на полето и трябваше да оберем доматите от него. Беше голямата горещина в края на август и началото на септември, около 40 градуса. В края на деня трябваше да си събираме пълните щайги и да ги товарим в контейнер. Идваше човек, който ги преброяваше и ни плащаше по 14 песети на щайга. Аз можех да напълня около 16-17, така че получавах неголяма сума, вероятно около два лева. Това беше доста мизерно заплащане за тази работа. Хората, които професионално се занимаваха с нея, изкарваха повече, но едва ли вземаха повече от 6 лева на ден. Така спечелих първите си пари и никога няма да го забравя."

В интервюто княз Кирил посочи, че никога не е разглеждал вариант за участие в политиката.

По отношение на правителството, оглавявано от баща му Симеон Сакскобургготски, той обясни, че то е дошло с нови идеи, с екип ентусиазирани професионалисти, но пред него е имало и сериозни предизвикателства - липсата на опит в политиката и участието в коалиция, което би затруднило всеки кабинет при провеждането на дадени реформи:

"Но сега, когато погледнем 20 години назад, можем да кажем, че това е бил период на значителен икономически растеж и промени в страната. Не му беше лесно. Той не е политик, който се стреми да спечели на всяка цена следващите избори. За него това беше добър начин да допринесе за развитието на страната и постигането на стабилност. Сигурен съм, че е много горд с това и до ден днешен."

Запитан дали подкрепя влизането на България в Еврозоната, той отговори, че това би опростило много процеси, включително документооборота, още повече, че курсът на лева вече е фиксиран към еврото:

"Ако решението зависеше от мен и като претегля плюсовете и минусите, бих въвел еврото."

На въпрос дали евентуалната предстояща криза ще е като тази от 2008 г., той обясни, че едва ли това ще е така:

"Не мисля, че изобщо се намираме в такова положение. В момента инфлацията и растящите лихвени проценти очевидно предизвикват ефекта на доминото, който засяга различни бизнеси и дейности. В някои случаи това създава проблеми, но не мисля, че е всеобщо явление, което може да подкопае банковия сектор."

Всеки път, когато посещава България, което е горе-долу веднъж годишно, той вижда, че има подобрение.

"Осъзнавам, че тази промяна вероятно е по-бавна, отколкото много хора биха искали, но няма никакво съмнение, че посоката, в която се развива страната, е правилна. Всеки път, когато посетя България, виждам, че има повече инвестиции, ресурси, компании и дейност. Вероятно и отнема много време да достигне другите, но аз виждам подобрение."

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата