петък, 21 април 2023 г.

Подготвят ГКПП "Кулата" за Шенген, разширяват пътя от края на магистрала "Струма"

  

                                   Снимка: БТА

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков инспектира днес граничния контролно-пропускателен пункт "Кулата" заедно със своя заместник Николай Шушков, директора на Агенция "Митници" Павел Геренски и зам.-министъра на финансите Александър Свраков.

"Това, което правим, е една мащабна програма за увеличаване на пропускателността на граничните пунктове на България", каза пред журналисти министър Шишков и посочи, че трябва да се направи всичко възможно граничният пункт "Кулата" да бъде готов за влизане в Шенген.

Инспекцията цели да се прецени какво и как може да се подобри при пункта, като е възложено задание за проектиране във връзка с разширяване на пътя от края на магистрала "Струма" до ГКПП. Трасето в момента е двулентово и често е изключително натоварено. Целта е да има по две ленти и в двете посоки на движение.

Във връзка с новата визия на пункта ще се обмисли и проектирането на нова визия на крайпътните магазини преди пункта, добави министър Шишков.

Преди инспекцията министър Шишков връчи на директора на Агенция "Митници" разрешение за ползване на ремонтираната част от граничния пункт "Капитан Андреево". Този пункт сме го разширили с нови две гишета, но това е много малка част, каза още регионалният министър.

Той допълни, че работата на министерството е по начин, при който се издават всички необходими документи преди начало на дадени дейности и всички документи преди въвеждането в експлоатация.

Вече е готово разрешението за разширение и подобрение на ГПП "Станке Лисичково" на границата с Република Северна Македония. Реконструкцията на пункта се бави вече няколко години, като по думите на зам. регионалния министър Николай Шушков в момента този пункт не отговаря на изискванията за модерен съвременен граничен пункт и към момента той е опасен за преминаващите през него.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата