събота, 8 април 2023 г.

Киев си върна още 31 деца, обвинява Москва, че е депортирала 20% от всички украинчета

  

Украйна е успяла да си върне 31 деца, за които твърди, че са били насила депортирани в Русия по време на военните действия. Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на "Save Ukraine" и упълномощен отговарящ за правата на децата Николай Кулеба, докато украинчетата все още пътуваха към Киев, съобщава УНИАН.

"Това беше нашата пета поред спасителна мисия", каза Кулеба, като добави, че бабата на две от децата е починала. Той обвини ФСБ на РФ, че заради дългите разпити на жената сърцето ѝ в един момент спряло.

Кулеба разказа, че руснаците не са позволили на родители и на законни представители да влязат в лагера, където са държани украинските деца. Руската страна е длъжна да идентифицира депортираните деца и да предаде съответните списъци на Червения кръст, за да може Украйна да издири техните родители, пише още УНИАН.

По думите на Кулеба връщането на тези деца е било трудно, защото са били прехвърляни в пет лагера. Киев твърди, че 1,5 млн. украински деца от Крим, Донбас и други окупирани райони са се оказали на руска територия от 2014 г. до сега. Това представлява 20% от всички украинчета, пресметна Кулеба.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) междувременно съобщи, че е влязъл в контакт с руски служител, заподозрян във военни престъпления, тъй като работи за връщането на украински деца, които са били депортирани в Русия, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Съобщението за контактите на МКЧК с руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова са първото потвърждение за международен контакт на високо равнище за събиране на семейства с деца, които са били насилствено депортирани, отбелязва агенцията.

Говорителят на МКЧК Джейсън Стразиузо заяви в четвъртък, че организацията е в контакт с Лвова-Белова "в съответствие с мандата си да възстановява контактите между разделените семейства и да улеснява събирането им, когато това е възможно".

Това надхвърля степента на контакт на други агенции, посочва АП.

Детската агенция на ООН УНИЦЕФ заяви, че също е в контакт с руски официални лица относно децата, но говорителят Къртис Купър заяви, че УНИЦЕФ "не е получил обратна връзка относно нашето предложение да улесним процесите на събиране на децата". Международната организация за бежанците отрече да е имала контакт с руснаците - въпреки твърдението на Лвова-Белова, че организацията се е свързала с нея.

Депортирането на украински деца е проблем от 24 февруари 2022 г. насам, когато Русия започна инвазията си в Украйна. Международният наказателен съд засили натиска върху Русия, когато на 17 март издаде заповеди за арест на Лвова-Белова и руския президент Владимир Путин, обвинявайки ги в отвличане на деца от Украйна.

Руската страна категорично отрича обвиненията, че отвлича и депортира украински деца. Тезата на Русия е, че ги спасява от войната.

На неофициална среща на Съвета за сигурност на ООН в сряда Лвова-Белова заяви, че децата са били отведени в Русия именно за тяхна безопасност, а не са били отвлечени, което международната общност не приема.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата