четвъртък, 27 април 2023 г.

Руски ракетен обстрел по Николаев – загинал и 23 ранени. Боевете за 15% от Бахмут продължават

  

Руски ракетен удар бе нанесен тази нощ град Николаев тази нощ. Кметът на града Олександър Сенкевич съобщи за четири силни експлозии към 1 ч. Според Сенкевич една ракета е поразила висока сграда, а друга - къща. В част от града няма ток, написа още той в Telegram.

Прессекретарят на оперативното командване "Юг" на украинската армия Наталия Гуменюк заяви по телевизията тази сутрин, че руснаците са нанесли нощния удар по Николаев от Черно море с ракети "Калибър". По думите на Гуменюк броят на намерените ранени е нараснал до 23 г. Един човек е загинал.

Според Гуменюк ракетите са били не две, както бе съобщено преди това, а четири. Първоначално украински източници предположиха, че това са ракети от противовъздушната система С-300, с които руснаците обстрелват и наземни цели.

Междувременно руснаците продължават да отбелязват бавен напредък в Бахмут, съобщава в поредната си сводка американският Институт за изследване на войната (ISW), като потвърждава съобщенията от различни източници, че ЧВК "Вагнер" е напреднала с още няколко десетки метра в някои части на Бахмут.

"Публикуваните на 26 април кадри с геолокация показват, че руските войски са напреднали до улица "1-ва Лесная" в западната част на Бахмут (на няколко пресечки от улица "Юбилейна", която води към Хромово)", пише ISW.

Авторите на обобщението отбелязват, че според руски военни блогъри вагнеровците са напреднали още повече - до кръстовището на улиците Юбилейна и Чайковски. Това кръстовище е отделено от улица Лесная 1 само с един блок частни къщи.

ISW също така припомня, че според негови по-ранни оценки руснаците вече са завзели около 85% от територията на Бахмут.

Институтът отбелязва също така лек напредък на руснаците в посока Авдеевка. Данните показват ограничени териториални придобивки на руските сили западно от шосето Н-20 Донецк-Краматорск-Славянск. Става дума за участък от фронта край Новобахмутовка, на десет километра северно от Авдеевка, който руснаците се опитват да заобиколят от север и юг.

Междувременно бе съобщено, че украинската армия ще получи своевременно всички оръжия, необходими за подготвяната контраофанзива срещу руските сили. Това обещание бе дадено по време на изслушване в Конгреса от командващия Европейското командване на въоръжените сили на САЩ и върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа, армейски генерал Кристофър Каволи, съобщи Би Би Си.

В потвърждение на думите си генерал Каволи докладва пред конгресмените, че Киев вече е получил над 98% от обещаните му бойни машини. "Убеден съм, че вече сме доставили оръжията, от които те се нуждаят, и ще продължим доставките, за да подкрепим текущите операции", заяви генерал Каволи по време на изслушване в Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ.

Той също така заяви, че днес в Одеса американските военни провеждат инспекция на пристигащите в Украйна оръжия, а друга инспекция е планирана за следващата седмица.

Киев се съмнява в оценката на Пентагона, че Украйна е получила над 98% от обещаното от Запада бойно оборудване. Това заяви съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк по украинската телевизия.

Американското разузнаване смята, че Русия разполага с достатъчно средства за поне още една година война в Украйна.

Такива изводи се съдържат в един от секретните документи, изтекли в публичното пространство в резултата на действията на американския военнослужещ Джак Тейшейра, пише в. "Вашингтон пост". Този документ, който дава представа за това как Вашингтон оценява ефективността на икономическите санкции срещу Русия и как те се възприемат от тези, срещу които са насочени.

Вестникът цитира откъси от свръхсекретния документ, в които се посочва, че "за да се справи с икономическия натиск, Москва все повече разчита на събирането на корпоративни данъци, стабилизационния фонд, увеличения внос и способността на бизнеса да се адаптира към новите условия.

Американското разузнаване смята, че макар не всички членове на руския бизнес елит да са съгласни с курса на Кремъл по отношение на Украйна и санкциите да ги засягат тежко, те все пак едва ли ще откажат подкрепа на Владимир Путин и ще направят всичко възможно да заобиколят международните санкции заедно с официалните лица.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата