събота, 18 март 2023 г.

Мъгла около срока, с който се продължава зърнената сделка. Москва казва едно, Киев – друго

 

Сделката за износ на украинско зърно от пристанища в Черно море е удължена, но не се знае за колко време, тъй като има сериозно размиване в сроковете, посочени от Киев и Москва, става ясно от съобщенията на световните агенции, предаде БТА. 

Русия първоначално призова за подновяване на споразумението само за 60 дни, половината от срока на предишното удължаване, а Украйна настояваше за 120 дни.

Черноморската зърнена инициатива, осъществена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, дава възможност за износ на зърно от три украински пристанища. Тя беше удължена през ноември и е в сила до 18 март.

Първоначално съобщение за подновяване на споразумението, което трябваше да изтече днес, направи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той не посочи за колко време, но благодари на ООН за усилията за удължаване на тази договореност, предаде ТАСС.

Украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков написа в "Туитър", че споразумението е удължено със 120 дни, предаде Ройтерс. Представителят на Киев благодари на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, на турския президент Ердоган, на турския министър на отбраната Хулуси Акар и "на всички партньори" за подкрепата за споразумението.

В същото време говорителката на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че Русия е уведомила всички страни по сделката за износа на украинско зърно през Черно море, че срокът на действие на споразумението се удължава с 60 дни, съобщи медията РБК.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата