събота, 18 март 2023 г.

Пригожин наема още 30 000 руснаци в ЧВК „Вагнер“. Зеленски въведе санкции на над 300 души

 

Руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" планира да наеме още около 30 000 бойци до средата на май, съобщи днес нейният основател Евгений Пригожин, цитиран от Ройтерс и БТА. 

В аудиосъобщение в мрежата "Телеграм" той каза, че наборните центрове на "Вагнер", каквито според него са открити миналата седмица в 42 руски града, наемат средно по 500 до 800 души на ден.

Ройтерс отбеляза, че шефът на частната армия не е привел доказателства в подкрепа на тези цифри, а агенцията не може да ги провери чрез независими източници.

Хората на Пригожин понесоха тежки загуби, изпълнявайки важна роля в руската кампания за превземане на украинския град Бахмут, за който от миналото лято се водят най-продължителните и кървави боеве от започналата преди повече от година война.

По оценки на САЩ от януари "Вагнер" е имал тогава около 50 000 бойци в Украйна, включително 40 000 затворници, набрани от Пригожин от руските затвори с обещание за помилване, ако оцелеят шест месеца, припомня Ройтерс.

Украински висши представители твърдят, че около 30,000 от бойците на "Вагнер" са дезертирали или са били убити или ранени, но тези данни не могат се проверят по независим начин.

Пригожин каза, че набирането на бойци върви по-добре от очакваното и че доброволците са в по-добра физическа форма от затворниците, които наемаше преди.

"До средата на май планираме да увеличим броя на бойците в нашите части с около 30 000 души", заяви той.

Пригожин от месеци води активна пиар кампания, изтъквайки ролята на "Вагнер" в руската офанзива. Той често се оплаква, че висшето военно ръководство не няма достатъчно доверие в армията му и дори го обвинява, че я лишава от боеприпаси - твърдение, което министерството на отбраната отрича.

Украинският президент Володимир Зеленски наложи санкции срещу президента на Сирия Башар Асад, предаде ТАСС, като се позова на указ, публикуван днес на уебсайта на украинската президентска канцелария.

В документа се посочва, че Асад подлежи на замразяване на активи и на редица други мерки.

Ограничителни мерки са наложени на още 300 физически и 141 юридически лица. Голямата част от фигуриращите в санкционния списък са руски граждани, но той включва и редица ирански граждани. Рестрикциите засягат руски научноизследователски и производствени, корабостроителни и авиационни компании. Списъкът съдържа и няколко ирански фирми.

Санкциите предвиждат замразяване на активи, налагане на ограничения върху търговските сделки и транзита на ресурси, забрана за участие в приватизация в Украйна, прекратяване на изпълнението на икономически и финансови задължения към санкционираните и отнемане на украински държавни награди.

Украйна, и по-конкретно западната Лвовска област, беше атакувана тази нощ с дронове иранско производство, съобщиха междувременно военновъздушните сили на страната, цитирани от Франс прес.

След нахлуването си в Украйна преди повече от година Русия редовно нанася удари по инфраструктурни обекти в съседната страна, оставяйки населението ѝ без ток и вода.

Украинските военни съобщиха в "Телеграм", че са унищожили 11 от общо 16 дрона камикадзе "Шахед-136/131", изстреляни от Азовско море и от руската Брянска област.

В Лвов има повредени сгради, но не и жилищни; жертви няма, информира губернаторът на областта Максим Козицки.

Ударите са засегнали критична инфраструктура в град Новомосковск северно от град Днепър, причинили са пожар и значителни щети. Четири сгради са разрушени, пострадали са още шест, но ранени няма, съобщи Микола Лукашук, председател на местния областен съвет.

Всички дронове, изстреляни срещу Киев, бяха унищожени от украинската противовъздушна отбрана - няма нито жертви, нито щети, посочи градската управа в социалните мрежи.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата