четвъртък, 23 март 2023 г.

Радев от Брюксел: Ангажираме се само със снаряди за наши партньори, не за Украйна

  

"Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна" - това каза президентът Румен Радев преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел. 

Сред темите на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС, която започва днес, са продължаващата война на Русия срещу Украйна, повишаване на конкурентоспособността и производството на Европа, предизвикателствата пред енергетиката, миграционният натиск и други теми от дневния ред на Европейския съюз. 

България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна заедно с други 9 държави

"България е важна част от европейския механизъм за укрепване на мира, създаден година преди войната в Украйна, коментира президентът. "Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която започна именно от България, като признание за традициите, опита и големия капацитет на отбранителната ни индустрия", подчерта държавният глава пред журналисти в белгийската столица.

"Ние с Европейската комисия ще работим за повече инвестиции във военно отбранителната ни индустрия, за да имаме повече капацитет, да запълваме както нашите запаси, така и да помагаме на членките на ЕС и НАТО да запълват своите запаси. Но България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна заедно с други девет държави. 

Попитан кои са тези девет държави, освен Унгария, Радев изброи: "Испания, Италия, Дания, Полша, Австрия, Латвия, Литва и т.н.".

"Не мога да кажа дали България е замразявала руски активи. Тепърва ще се обсъждат параметрите, това е много сложен процес, посочи Радев по повод намерението на ЕС да използва запорираното руско имущество за възстановяване на щетите, причинени на Украйна от руското нахлуване.

През октомври може да влезем в Шенген 

Друга тема, която засегна Радев в отговор на журналистически въпроси, бе приемането ни в Шегнен.

"България получава все по-голяма подкрепа за членството си в Шенген. Ако изпълняваме всички важни стъпки, октомври ще можем да се присъединим", изтъкна още президентът. Водят се разговори с нидерландския премиер Марк Рюте, австрийският канцлер Нехамер, с ЕК и със Съвета, увери Румен Радев.

България не се е отказала от Плана за справедлив преход 

"България не се е отказала от Плана за справедлив преход. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря по сближаване и реформи Елиза Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено", обясни още президентът Радев в отговор на журналистически въпрос. 

През седмицата Ферейра коментира, че страната ни тази година работи по 13 проекта в областта на прехода към чиста икономика и изтъкна, че България, както много други държави от ЕС, е поискала от Европейската комисия подкрепа за подготовката на плана си за справедлив преход. "Правителството ни съобщи, че тази година не се предвижда прилагане на плана", посочи Ферейра на пресконференция. И добави: "Преходът се случва и без това, а България е сред страните, при които въглеродното замърсяване на единица продукция е изключително високо - над три пъти повече от средното в ЕС".

По думите на Радев обаче България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области - Стара Загора, Кюстендил и Перник. "Разбира се, че ще ги предоставим", ангажира се държавният глава. 

Той каза още, че нашата страна ще настоява за технологична неутралност в бъдещото европейско законодателство за природосъобразно производство, което засега предвижда изключване на някои ядрени технологии. Залага се само на малки модулни реактори и реактори от четвърто поколение, които все още са в процес на разработка, поясни президентът. Той настоя законодателството да включва всички съществуващи ядрени технологии и отбеляза, че България вече загуби много със закриването на малките реактори в Козлодуй. До днес носим последствията от това, добави държавният глава.

Заличаването на българския клуб в Битоля: безсилие и паника

Българският държавен глава коментира и решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля, за него това е "израз на безсилие и паника". 

"Това отеква много лошо в Европейския съюз. Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Република Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от сега, а от векове - от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция", каза той. 

Значителен пробив в сферата на миграцията 

Президентът каза още, че страната ни е предложила у нас да се създаде международна оперативна група за борба с нелегалния трафик. 

"Днешният съвет е много важен. България все повече се утвърждава като държава, която едновременно с аргументираното отстояване на нашите интереси, предлагаме и важни инициативи и идеи. Имаме значителен пробив в сферата на миграцията. Преди дни стартирахме пилотен проект с ЕК за намаляване на нелегалната миграция, за укрепване на нашата граница. Искам да изкажа благодарност на председателя на ЕК и колегите от Съвета, за това, че оценяват все по-високо нашите усилия и нашите успехи в опазването на границата. И откликнаха на призива за солидарност и общ ангажимент за охраната на външните граници. На 14 март бе приет нов стратегически подход за укрепване на границите и ще бъдат инвестирани 600 милиона евро за техническа помощ. Първи приоритет е българо-турската граница, тоест основната част от тези пари идват за България", каза Радев.

По неговите думи у нас са залавяни трафиканти от почти всички държави от ЕС и от разпитите се установява, че ръководни и финансови центрове на тази мощна международна мрежа са в държавите, които са привлекателни за мигрантите. Докато не се справим с тези центрове, винаги ще има трафиканти, коментира Радев.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата