неделя, 19 март 2023 г.

Вучич: Сърбия иска да нормализира отношенията си с Косово, но няма да подпише споразумение

  

Сърбия иска нормални отношения с Косово, но няма да подпише споразумение с него, заяви днес сръбският президент Александър Вучич, днес след като устно се съгласи да приложи подкрепен от Запада план за нормализиране от отношенията, предаде Ройтерс.

Сърбия иска да се присъедини към Европейския съюз, а условие за членството ѝ е нормализиране на отношенията с бившата ѝ провинция с етническо албанско мнозинство, която обяви независимост през 2008 г.

Вучич и косовският премиер Албин Курти се съгласиха да приложат стъпки към нормализация на среща с официални представители на ЕС в Охрид, Северна Македония, въпреки че не беше подписан документ.

"Сърбия иска да има нормални отношения с Косово. Ние искаме да пътуваме, ние искаме да правим бизнес, не можеш да живееш в изолация за 100-метрова стена", заяви Вучич пред журналисти днес.

"Не исках да подпиша споразумението за анекса за прилагане (на плана) снощи, нито подкрепяното от ЕС споразумение (в Брюксел миналия месец)", заяви Вучич. "Не искам да подписвам никакви международни законово обвързващи документи с Косово, защото Сърбия не признава независимостта му", подчерта той.

Снощи Курти заяви, че споразумението представлява "де факто признаване" на Косово.

В рамките на вербалното споразумение Косово се ангажира да даде по-голяма автономия на районите със сръбско мнозинство, а Сърбия се съгласи да не блокира членството на Косово в международни организации.

ЕС обеща да организира донорска конференция за двете страни, като изплащането на финансовите средства ще зависи от стъпките за подобряване на отношенията.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел заяви вчера след продължилата 12 часа среща, че първоначално е било обсъждано "по-амбициозното и подробно" предложение на ЕС, по което двете страни не са успели да се договорят.

Той каза, че Косово е показало липса на гъвкавост по същината на предложението, а Сърбия е отказала да подпише документа, макар че Белград е бил "напълно готов да го приложи".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата