неделя, 19 март 2023 г.

Чешки медии: Русия изпрати убийци на HIMARS на бойното поле

 

Руският дрон "Ланцет" се превърна в убиец на модерни американски ракетни системи HIMARS в Украйна, пише Степан Гобза, колумнист на чешкия вестник Lidovky.

„Дронът камикадзе "Ланцет" досега оставаше в сянка, но сега си спечели значително уважение на бойното поле, пишат чуждите агенции.

"Ланцет", де факто аналог на американския боеприпас Switchblade, унищожава украински цели от западен произход, включително американските артилерийски ракетни системи Hymars и британските бойни машини на пехотата Stormer“, отбелязва авторът.

Руският БПЛА не само поразява точно, но и може да работи автономно и самостоятелно да взема решения на бойното поле, например при избягване на вражески зенитни оръдия и търсене на цели, пише колумнистът.

"Ланцет" носи по-голям експлозивен заряд от всички останали боеприпаси и следователно е в състояние да унищожи дори бронетранспортьор или лек танк, се казва в статията.

Дронът е разработен от ZALA AERO. В допълнение към версията на "Изделие-52" с две Х-образни крила, има по-голям модел на устройството с едно голямо Х-образно крило и малка опашка, който получи обозначението "Изделие-51". Безпилотният апарат е модернизиран с оглед на опита от специалната операция в Украйна.

Той получи мощна бойна глава, която позволява да се гарантират удар на типични оръжия за дрон - гаубици, танкове, бронирани превозни средства, радари, системи за противовъздушна отбрана и вражеска жива сила. Гамата бойни глави на БПЛА днес включва три вида - кумулативни, осколочно-фугасни и термобарични.

Бродящите боеприпаси са клас оръжия, които могат да летят в предвидената целева зона за дълго време, докато са в режим на търсене. При засичане на военен обект такова устройство поразява като управляема ракета въздух-земя./БЛИЦ

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата