сряда, 8 март 2023 г.

Ще получи ли Украйна в крайна сметка западни изтребители и ще стане ли това скоро

  

"Наистина искам тази година да се случи (победата). За целта имаме всичко - мотивация, увереност, приятели, дипломация", заяви миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски в свое съобщение в приложението "Телеграм". Едно от нещата, които липсват обаче, са изтребителите Ф-16 (F-16), които страната му иска да си осигури от неохотните западни съюзници, коментира Ройтерс.

"Нашите пилоти и противовъздушни подразделения, както и други специалисти от военновъздушните ни сили, вършат чудесна работа", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение миналия понеделник. "Но ние ще можем напълно да защитим небето си, когато табуто върху авиацията бъде напълно премахнато в отношенията с нашите партньори".

На фона на тези аспирации на украинския президент двама украински пилоти са в САЩ, където ще бъде направена оценка на уменията им да управляват изтребители, въпреки че представители на администрацията твърдят, че засега няма планове за изпращане на Ф-16 в Киев, съобщи тази седмица сп. "Политико", като се позова на три източника, запознати с дискусиите.

В рамките на програмата, която се провежда в базата на Националната въздушна гвардия в Тусон, Аризона, пилотите ще управляват самолети на симулатори, за да могат американските военни да оценят техните способности за летене и планиране на мисии, поясниха говорилите при условие за анонимност източници. Пилотите няма да летят на американски самолети.

Целта е да се оценят общите им умения и от какво обучение се нуждаят, за да използват по-добре "собствените си възможности и възможностите, които сме им предоставили на собствените им самолети", каза един от трите източници. САЩ са предоставили на Украйна бомби, ракети и комплекти за насочване за украинските самолети от съветската епоха, добави той.

Служител на министерството на отбраната на САЩ и друго лице, запознато с програмата, заявиха, че целта е да се оцени колко време ще е необходимо на украинските пилоти да се научат да управляват съвременни изтребители, включително Ф-16. Програмата е трябвало да започне в края на миналата година, но е била отложена, добавиха източниците.

Новината за обучението на украински пилоти в САЩ идва в момент, когато висши служители от администрацията на Байдън вече многократно са отхвърляли идеята за изпращане на изтребители в Украйна в скоро време. "Ф-16 са въпрос за по-късен етап", заяви съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан по време на неотдавнашно интервю в предаването "Състоянието на съюза" по Си Ен Ен. "И затова президентът Байдън каза, че засега този въпрос не се придвижва напред", добави Съливан.

Смята се, че в началото на пълномащабната руска инвазия Украйна е разполагала с около 120 боеспособни самолета - състоящи се главно от остарелите МиГ-29 и Су-27 от съветската епоха, посочва Би Би Си. Но официални представители твърдят, че украинската страна се нуждае от близо 200 самолета, за да се противопостави на въздушната мощ на Москва, за която се предполага, че е пет или шест пъти по-голяма от тази на Киев.

Зеленски съсредоточава опитите си да се сдобие предимно с изтребители Ф-16, произведени в САЩ. Създаден за първи път през 70-те години на миналия век, самолетът може да се движи със скорост два пъти по-висока от тази на звука и може да поразява цели във въздуха или на земята. Макар че вече е засенчен от по-модерния Ф-35 (F-35), той все още е на въоръжение в много страни. Експертите твърдят, че съвременни изтребители като Ф-16 биха помогнали на Украйна да нанася удари зад руските линии.

Президентът на САЩ Джо Байдън засега изключва възможността за доставка на изтребители. Но страни като Полша и Нидерландия са дали знак за готовност да доставят на Украйна самолети от собствените си запаси. Доставката на западни изтребители за Украйна обаче таи множество практически предизвикателства, които могат да направят малко вероятна ранната доставка на такива самолети.

Твърди се, че Украйна е набелязала 50 пилоти, които биха могли да започнат да се обучават на западни самолети незабавно. Тази подготовка обаче ще отнеме време и те няма да могат да участват в настоящите бойни действия.

Британското правителство също започна да обучава украински пилоти на самолети по стандартите на НАТО, но предупреди, че доставката на изтребители винаги ще бъде само дългосрочен вариант. Обучението на пилотите може да отнеме месеци или дори години, като се има предвид колко сложни са изтребителите.

Освен това всеки един изтребител се нуждае от сложна система за поддръжка. За да функционира в зона на военни действия, той се нуждае от сложна и специализирана техника. Всички изтребители, евентуално предадени от страните от НАТО, биха станали собственост на Украйна, така че служители на НАТО да не участват пряко във войната. Това обаче означава, че украинците ще трябва да бъдат обучени и как да поддържат самолетите, което би отнело още време.

Някои страни членки на НАТО се притесняват, че предоставянето на изтребители на Украйна би изглеждало като ескалация на войната, рискуваща да доведе до пряка конфронтация с Русия. Френският президент Еманюел Макрон например заяви, че ако Франция наистина изпрати военни самолети, не би искал те да бъдат "използвани на руска земя". Кремъл вече отправи многократни обвинения, че НАТО е агресор и предупреди, че границата между прякото и непрякото участие на Запада в конфликта изчезва.

Въпреки всичко това Украйна остава уверена, че ще получи западни изтребители и посочва предишни случаи, когато съюзниците първоначално са уверявали, че няма да изпращат високотехнологично въоръжение, а по-късно са отстъпвали, посочва Ройтерс.

САЩ и Франция заявиха, че не изключват изпращането на самолети, въпреки че Германия го изключи. Шведският министър-председател Улф Кристершон също не изключи възможността за изпращане на изтребители, но добави, че въпросът не е в дневния ред на Стокхолм в момента. Полша, която е един от най-твърдите поддръжници на Украйна, заяви, че няма да вземе такова решение самостоятелно и че е необходимо НАТО да действа като група.

Западните правителства се опасяват да не оставят собствените си страни без защита, като предоставят на Украйна твърде много оборудване. Бившият дългогодишен служител на НАТО д-р Джейми Ший заяви, че страните, които "наистина искат Украйна да победи", в крайна сметка ще трябва да претеглят необходимостта да бъде осигурено въздушно прикритие на танковете, които са доставили на Украйна и риска от ескалация на войната.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата