сряда, 8 март 2023 г.

Хари и Меган са започнали да използват титлата принцеса за дъщеря си

  

Херцогът и херцогинята на Съсекс са започнали да използват титлата принцеса за дъщеря си Лилибет, предадоха ДПА и Ройтерс. Наследниците на Хари и Меган получиха титлите, след като крал Чарлз Трети се възкачи на престола.

От Бъкингамския дворец потвърдиха, че списъкът на наследниците ще бъде актуализиран. Това стана, след като говорител на херцозите на Съсекс публично за първи път нарече принцеса Лили в сряда при обявяването на новината за кръщенето ѝ.

Предполага се, че кралят е знаел предварително, че по-малкият му син Хари и съпругата му Меган възнамеряват да използват титлата на дъщеря си, както и че се е водила кореспонденция по въпроса.

Лили, която ще навърши две години през юни, беше кръстена в Калифорния в петък. "Мога да потвърдя, че принцеса Лилибет Даяна беше кръстена в петък, 3 март, от архиепископа на Лос Анджелис - преподобният Джон Тейлър".

Смята се, че титлите ще се използват при официални поводи, но не и в ежедневието от херцозите на Съсекс, а това беше първата подобна възможност след смъртта на кралица Елизабет Втора през септември м.г.

Хари и Меган се опитват да не се отказват от правата, които децата им имат по рождение, а да им дадат възможност сами да решават, когато пораснат, за титлите, пише БТА.

Лилибет беше наречена официално принцеса, след като стана ясно, че родителите й са били помолени да се изнесат от дома си в Обединеното кралство - Фрогмор котидж. Това се случва със съгласието на Чарлз Трети, като допълнително отслабва връзките на херцозите на Съсекс с родната страна на Хари и кралския двор.

Кръщенето се е провело в дома на Хари и Меган в Калифорния, но не е потвърдено дали кралят, Уилям или други кралски особи са били поканени.

Правилата за кралските титли, определени от Джордж Пети през 1917 г., означават, че Арчи и Лили, като деца на син на монарх, автоматично стават принц и принцеса, когато Чарлз седна на престола.

Меган каза в интервю с водещата Опра Уинфри, че Арчи не е получил титлата принц заради расата му.

Когато Арчи се роди през май 2019 г., той беше седми в линията за наследяване на трона. Въпреки че беше правнук на монарха, момченцето не беше първороден син на бъдещ крал и затова не стана принц автоматично.

През 2021 г. се появиха съобщения, че в опит да ограничи броя на ключовите членове на кралското семейство, Чарлз е възнамерявал, когато стане монарх, да попречи на Арчи да стане принц. За да направи това, той трябва да издаде специален документ, с които да се промени правото на Арчи и на Лили да носят титлите принц и принцеса.

Херцозите на Съсекс все още не са потвърдили дали ще присъстват на коронацията на Чарлз Трети през май, чиято дата съвпада с четвъртия рожден ден на Арчи, отбелязва ДПА.

Междувременно днес стана ясно, че делото на британския принц Хари срещу издателя на вестник "Дейли мирър" по обвинение за хакване на телефон влиза в съда през месец май. Херцогът на Съсекс е една от няколко публични личности, завели иска срещу "Мирър Груп нюзпейпърс" (МГН).

Съдия Тимъти Фенкорт реши, че искът на принц Хари за незаконно събиране на информация в полза на журналисти от МГН в периода 1996 г. - 2011 г., трябва да бъде част от процеса.

Адвокат Дейвид Шeрборн, който представлява Хари и останалите ищци, каза по-рано пред съда, че той ще бъде единственият свидетел, на когото ще разчита за делото. Това означава, че вероятно принц Хари ще свидетелства в съдебната зала.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата