понеделник, 13 март 2023 г.

Брюксел: Няма опасност от директна "зараза" на банките в ЕС след двата фалита в САЩ

 Европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони 

Европейският съюз не вижда риск от "зараза" в европейския банков сектор след колапса на Silicon Valley Bank (SVB) в САЩ, заяви днес европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони.

"Има възможност за индиректно заразяване, но в момента не виждаме това като конкретен риск", каза Джентилони в Брюксел в началото на срещата на финансовите министри от Еврогрупата, цитиран от БТА. 

SVB има много ограничено присъствие е ЕС и сме в контакт със съответните компетентни власти, отбеляза по-рано говорител на Европейската комисия.

Германският регулаторен орган Бафин (BaFin) междувременно затвори германския клон на SVB, базиран във Франкфурт.

Регулаторът посочи като причина "съществуващата опасност за изпълнението на задълженията към кредиторите". Въпреки това подчерта, че фалитът няма да окаже широки последици върху германския банков сектор.

SVB работи от 1983 г., а в Германия е активна от 30 май 2018 г., предоставяйки кредити за бизнеса (за това е имала лиценз). Според BaFin банката не е събирала депозити от клиенти в Германия, така че мораториумът няма да има последици за депозитното застраховане в Германия. Балансът на германското подразделение се е равнявал на 789,2 млн. евро, съгласно отчета му за 2022 година.

В САЩ фалира още една банка - базираната в Ню Йорк Signature Bank, която разполагаше с активи за над 110 млрд. долара. Така от петък до неделя САЩ станаха свидетели на два банкови фалита - вторият (на SVB) и третият (на SB) най-голям в своята история, след краха на Washington Mutual през 2008 година.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата