понеделник, 13 март 2023 г.

Уникалната сертификация - 2023, за colf и badanti в Италия изтича на 16 март

 “Sportello del Consumatore” di Roma

Един вид Единно удостоверение 2023 също трябва да бъде издадено на Golf  и badante, но с различни методи и времена!

Приходната агенция преди няколко седмици публикува окончателния модел за единно сертифициране за 2023 г. (данъчна 2022 г.) .

UNICA 2023 Сертифициране за камериерки и болногледачи. Трябва да бъде направено до 16 март 2023 г. … За всякаква информация изпратете имейл на info@sportellodelconsumatore .eu или се обадете на 06 4940 555

Certificazione UNICA 2023 Per Golf e Badanti da Fare entro il 16 Marzo 2023 …Per ogni Informazione e-mail info@sportellodelconsumatore .eu oppure Telefona 06 4940 555 

--------------------------------------------------------------------------------------

Това е моделът, с който работодателите удостоверяват изплатените възнаграждения на своите служители/сътрудници и направените удържания върху тези възнаграждения. Всички по отношение на данъчната година, обхваната от самия модел. И така, за 2022 г.

Работодателят трябва да предаде формуляра на работника/сътрудника.

Подаването на Agenzia delle Entrate трябва да бъде направено до 16 март 2023 г. (в случай на единно удостоверение, необходимо за изготвяне на предварително компилираното 730, като това на служителя) или до 31 октомври 2023 г., т.е. същия краен срок като 770 /2023  (в случай на единно сертифициране не се изисква за предварително компилирания 730).

Доставката на модела на работника/сътрудника, от друга страна, трябва да се извърши във всички случаи до 16 март 2023 г.

Единното удостоверение за 2023 г. за такси за чистачи и болногледачи

Моделът за единно сертифициране за 2023 г. (данъчна година 2022) е от съществено значение за работника, тъй като е един от най-важните документи, който след това се използва за подаване на данъчна декларация за доходи за 2023 г. (данъчна година 2022).

Именно от този документ могат да бъдат изведени доходите от работа, които трябва да бъдат декларирани, и претърпените удържания на IRPEF, върху които да се претендират приспадащите се и подлежащите на приспадане разходи.

Има обаче категория работници, за които работодателят не се счита за данъчен агент и не е длъжен да издава и изпраща Единното удостоверение до приходната агенция. Това са тези, които имат домашни чистачи и болногледачи, наети от тях.

Домашните чистачки и болногледачки, които получават доходи в Италия, обаче също са длъжни да представят данъчна декларация у нас.

За целта обаче те трябва да знаят доходите, които реално са получили от своите работодатели.

Данните, които се посочват в заместващата декларация

Дори ако работодателят на домашните чистачи и болногледачи не е агент, удържащ данъка, в смисъл, че не е длъжен да извършва дейност и да плаща данъци, удържани при източника върху платените такси и не е длъжен да изпраща Единното удостоверение на данъчните власти, той трябва във всеки случай да издайте тази самодекларация .

В тази декларация той " удостоверява " таксите, платени през референтната данъчна година. Това, по-специално, данните, които трябва да бъдат посочени:

  • личните данни и данъчния код на страните (работодател и служител)
  • референтната данъчна година (напр. 2022 г. за издадена през 2023 г.)
  • Броят на отработените дни в периода (във всички случаи празниците, седмичните почивки и другите неработни дни трябва да бъдат включени, докато дните, за които не се дължи заплащане, трябва да бъдат извадени)
  • брутната заплата, изплатена на служителя през предходната референтна година (включително тринадесета заплата и социалноосигурителни и социални вноски);
  • делът на социалноосигурителните вноски, дължими от работника
  • изплатената нетна годишна заплата
  • всеки платен TFR или аванси на TFR.

Няма точно определен срок, в който работодателят трябва да издаде тази декларация на служителя. Следователно крайният срок от 16 март 2023 г. не трябва да се спазва.

От друга страна, той трябва да бъде пуснат най-малко 30 дни преди крайния срок, определен за данъчна декларация . Следователно, като се има предвид, че декларацията за данък върху доходите за 2023 г. (данъчна година 2022) изтича на 30 ноември 2023 г. (освен ако не бъде удължен), е необходимо работодателят на домашните чистачи и болногледачи да им достави удостоверението до 31 октомври 2023 г. 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата