Телефонни измамници в Северна Америка използват изкуствен интелект, за да имитират гласа на близки и роднини, пише в. "Вашингтон поуст".

73-годишната Рут Кард е една от първите измамени. Тя вдига на непознат номер и чува гласа на внука си Брандън. Той й заявява, че има нужда от пари за гаранция, защото е в ареста.

Рут Кард отива в банката и изтегля максимумът от 3 000 канадски долара. След това възрастната жена отива в друга банка заедно със своя мъж. Там отново пробват да изтеглят максимума.

Бдителен банков служител ги предупреждава, че може би са жертва на измама. Причината е, че друг клиент получил по-рано подобно телефонно обаждане. Гласът от слушалката звучал досущ като на негов роднина, а искането отново било за голяма сума пари.

"Бяхме убедени, че разговаряме с Брандън", споделя Рут Кард.

39-годишният Бенджамин Пъркин разказва пред "Вашингтон поуст" как възрастните му родители са били измамени с хиляди долари с помощта на имитиращ гласа изкуствен интелект.

Майка му и баща му изтеглили 21 000 канадски долара, за да ги дадат на измамниците, които звучали точно като него.

"Ваш гласов запис от 30 секунди, който сте оставили в TikTok или във Facebook, е достатъчен, за да бъде извлечен от изкуствения интелект. След това генераторът може да ви имитира изключително правдоподобно", заявява Хани Фарид, професор по криминалистика в Калифорнийския университет в Бъркли.

В интернет могат да се намерят редица AI-генератори, които имитират гласа ви. Абонаментът за тях варира от около 5 долара месечно.

Полицаите са притеснени, че щом измамата започва да се разпространява в Канада и САЩ, скоро тя ще достигне и до другите кътчета на света.

Според органите на властта е необходимо да информирате близките си за новата заплаха от телефонни измамници, които могат да имитират гласа ви. Американските власти съветват винаги да търсите контакт с реалния номер на своите роднини и да сте възможно най-мнителни, когато някой поиска да изтеглите голяма сума пари.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo