неделя, 12 март 2023 г.

Скандал в Италия след изтекло видео от караоке парти с Джорджа Мелони и заместника ѝ (видео)

 

Видеокадри от парти, на което италианският премиер Джорджа Мелони пее заедно с италианския вицепремиер Матео Салвини караоке версия на популярна италианска песен, породиха скандал в Италия, предадоха италианските медии.

Тържеството е било снощи по повод 50-годишнината на Салвини. Партито е било в покрайнините на Милано. На него са присъствали политици от управляващата коалиция, журналисти и културни дейци. Сред почетните гости освен Мелони е бил и лидерът на партия "Форца Италия" Силвио Берлускони.

Така де факто партито показва, че сега в управляващата коалиция в Италия разногласията са преодолени. Доскоро те бяха големи между Мелони и Берлускони заради поредни негови коментари срещу украинския президент Володимир Зеленски, на когото Мелони е твърда поддръжничка.

След тези коментари Зеленски направи остро изказване на два пъти срещу Берлускони. Вторият път това се случи на обща пресконференция с гостуващата му в Киев Мелони. Привърженици на Берлускони се разгневиха на Мелони, че тя не го е защитила и се твърдеше, че самият Берлускони ѝ бил много ядосан.

Тържеството, на което Мелони е пяла заедно със Салвини, се е състояло ден след като Мелони и цялото правителство на Италия проведоха изнесено правителствено заседание в курорта Стекато ди Кутро, край бреговете на който се разби голяма лодка с мигранти и загинаха над 70 души.

Мелони каза, че провежда заседанието на правителството си там в знак на почит за жертвите на крушението. Но тя не се срещна с техни близки, нито посети спортната зала в съседния град Кротоне, където бяха наредени ковчезите на загиналите.

Трагедията породи дебати в Италия дали властите са можели на спасят мигрантите и дали е имало лоша координация между ведомствата, отговарящи за спасителни операции на мигранти в морето. Властите отричат тези твърдения и казват, му са щели да спасят мигрантите, ако са знаели своевременно, че има ситуация на бедствие.

В Стекато ди Кутро Мелони обяви и нови мерки за борба с трафика на мигранти. Но това не успокои критиците и противниците.

Сега, гледайки кадрите от караоке изпълнението, озовали се в интернет благодарение на пост на журналиста Никола Поро, поканен на партито на Салвини, редица италианци коментираха, че намират за неуместно поведението на Мелони.

Най-много критики дойдоха от представители на опозиционната Демократическата партия.

"Те не оказаха почит на мъртвите в Стекато ди Кутро, те устроиха там един патетичен спектакъл", припомни лидерката на групата на Демократическата партия в Сената Симона Малпеци. Тя определи кадрите от караокето като проява на нехуманност и цинизъм и ги нарече срам. Сенаторката добави, че с един жест правителството е показало какво представлява.

"Те не поискаха да се срещнат със семействата на жертвите, да се преклонят пред ковчезите им, но намериха време да празнуват рождения ден на Салвини", каза кметът на Болоня Матео Лепоре. В неговия град именно бе решено,че ще бъдат погребани някои от мигрантите, загинали край Стекато ди Кутро. Първите погребения бяха вчера.

"Песента на Маринела", която пеят Мелони и Салвини на партито на Салвини, е създадена от музиканта Фабрицио Де Андре през 1964 г. и разказва действителната история на жена на име Мария Бокуци, емигрирала в Милано от калабрийско село, за да търси препитание, принудила се да проституира и станала жертва на убийство, а после трупът ѝ е бил хвърлен в река Олона. Този трагичен сюжет наля още повече масло в огъня на скандала с караокето.

Журналистката Селваджа Лукарели зави, че "християните Мелони и Салвини не са отишли да се преклонят пред ковчезите на жертвите от крушението в Стекато ди Кутро, което се намира в Калабрия, но са отишли да попеят на парти песен за трагичната съдба на калабрийска емигрантка".

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата