събота, 4 март 2023 г.

Еди Рама: Доклад на ЦРУ сочи, че Русия е финансирала партии в 5 балкански страни с цел дестабилизация

  

Заключения от доклад на ЦРУ сочат, че Русия е финансирала Демократическата партия на Албания, както и други политически партии в Северна Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина, за да дестабилизира тези страни. Това заяви албанският премиер Еди Рама по време на дебати в парламента тази седмица, предаде агенция АТА, цитирана от БТА.

"Именно ЦРУ е отбелязало в доклада си, че Демократическата партия, заедно с една политическа партия в Северна Македония, една в Черна гора и една в Босна и Херцеговина, са получавали руско финансиране, за да дестабилизират", каза Рама в четвъртък по време на парламентарни дебати, поискани от опозицията в Албания по така наречената "афера Макгонигъл".

Чарлз Макгонигъл е бивш високопоставен агент от контраразузнаването на ФБР, когото в САЩ обвиняват, че е укрил от ФБР ключови подробности от свое пътуване в Албания през 2017 г. с бивш служител на албанското разузнаване, за когото се твърди, че му е дал най-малко 225 000 долара. Макгонигъл, който е бил началник на контраразузнаването за региона, е обвинен също, че е работил за руски олигарх по времето, когато е трябвало да го разследва, съобщи по-рано Асошиейтед прес.

Албанската опозиция пък обвинява премиера Рама в корупция във връзка с "аферата Макгонигъл".

Пред парламента в четвъртък Еди Рама отрече да е подкупвал или да е проявявал специално отношение към бившия агент от контраразузнаването на ФБР. Рама смята, че опозицията иска "да използва политически съдебен процес в САЩ, който няма никаква връзка с Албания, правителството" или лично с него.

Макгонигъл се е срещал с Рама няколко пъти. Той е отправял предупреждения към албанския премиер относно предоставянето на лицензи за петролни сондажи на водещи руски компании.

Еди Рама призна, че се е срещал с агента и са говорили за руската заплаха, но отрече да му е давал пари или да е проявявал някакво специално отношение.

Пред парламента Рама каза, че ако е разполагал с информация, че Демократическата партия (в опозиция) получава руски пари, той е щял да я предаде на партньорските организации и на ФБР.

"(...) ако имах повече информация от това, което излезе в медиите, за ужасния факт, че руснаците са финансирали най-голямата опозиция в тази страна, за да свалят правителството, щях да я предам на всички, на които мога, без никакво съмнение, от партньорските организации, чувствителни към тези въпроси, до ФБР, определено", каза Рама пред албанския парламент.

Демократическата партия организира през последните месеци няколко протеста срещу правителството на Еди Рама. Последният се състоя вчера.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата