56-годишната белгийка Женевиев Лермит, която преди 16 години уби петте си деца, бе евтаназирана по собствено желание, съобщи Би Би Си.

Трагедията се разигра на 28 февруари 2007 г. в град Нивел, Централна Белгия. 40-годишната тогава Женевиев Лермит отнема живота на сина си и четирите си дъщери, докато бащата е извън жилището.

Децата са на възраст между 3 и 14 години. След това жената се опитва да се самоубие, но не успява и сама позвънява на спешния телефон.

Година по-късно майката е осъдена на доживотен затвор, но през 2019 г. е преместена в психиатрична болница.

Белгийското законодателство позволява на хората да изберат да бъдат евтаназирани, ако се смята, че страдат от "непоносимо" психологическо, а не само физическо страдание, което не може да бъде излекувано.

Човекът, който поиска евтаназия обаче трябва да е наясно с решението си и да може да изрази желанието си по обоснован и последователен начин.

"Именно тази конкретна процедура е последвана от г-жа Лермит, като са събрани различни медицински мнения", заяви нейният адвокат.

Психологът Емили Мароа коментира пред канала RTL-TVI, че Женевиев Лермит вероятно е избрала да умре на 28 февруари в "символичен жест в знак на уважение към децата си".

"Може да е било някакъв своеобразен завършек на започнатото. Защото жената е искала да отнеме и своя живот, когато е отнела този на децата си", допълни Мароа. 

Петте убийства през 2007 г. и последвалият процес разтърсиха Белгия.

По време на делото адвокатите на 40-годишната Женевиев твърдяха, че тя е с психични разстройства и не трябва да бъде изпращана в затвора. Но съдебните заседатели я намериха за виновна в предумишлено убийство и я осъдиха на доживотен затвор.

През 2010 г. белгийката заведе гражданско дело, искайки до три милиона евро от бившия си психиатър заради неговото "бездействие". След 10-годишна съдебна битка Лермит се отказва.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo