петък, 24 март 2023 г.

ЕК одобри 109 млн. евро подкрепа за земеделците ни заради войната в Украйна

 

Европейската комисия съобщи, че е одобрила българската схема на стойност около 109 милиона евро (213 милиона лева) за подпомагане на земеделците и животновъдите заради войната на Русия срещу Украйна. 

Схемата е одобрена според временните правила за държавната помощ за мерки в ключови области за ускоряване на прехода към природосъобразна икономика и намаляване на зависимостите от изкопаеми горива.

Помощта ще бъде осигурявана пряко и безвъзмездно за животновъдите и за производителите на плодове, зеленчуци, ориз и гъби. Целта е да бъдат обезщетени допълнителните производствени разходи, възникнали заради поскъпването на енергията и другите суровини.

Комисията е установила, че българската схема е в съответствие с условията, като помощта няма да надвишава 250 000 евро на получател. Предвижда се средствата да бъдат предоставени до 31 декември тази година.

Зърнопроизводителите не се отказват от протести

Междувременно от Национална асоциация на зърнопроизводителите обявиха, че на заведение на управителния съвет са взели решение за провеждане на ефективни протестни действия от 29 до 31 март 2023 г. на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам.

"Българските земеделски производители пристъпват към ефективни протестни действия с едно единствено искане: Да не се удължава за България действието на РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2022/870 на Европейския парламент и на Съвета от 30 май 2022 г., касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна", се казва в писмо, изпратено до президента, служебния премиер Гълъб Донев и министъра на земеделието Явор Гечев. 

Причина да се стигне до протеста е силно влошената конкурентоспособност на българските земеделски производители, вследствие на либерализираната търговия със селскостопански стоки с Украйна; тежката ситуация в сектор "Земеделие", тъй като родните земеделски стопани са изправени пред реалната заплаха от масови фалити, невъзможност за изплащане на рентите и значителна междуфирмена задлъжнялост; липсата на обичайната пазарна активност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури; фактът, че пазарните цени през последните няколко месеца на всички масово отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разходите, направени за тяхното производство; пълните със земеделска продукция складове на зърнопроизводителите близо два месеца преди жътва, поради блокиране на местния пазар от интензивния внос на зърнени и маслодайни култури от Украйна и невъзможността за реализация на българската зърнена и маслодайна продукция.

НАЗ координира по-нататъшните си протестни действия съвместно с целия земеделски сектор на България, Румъния и Полша, посочват още от асоциацията.

По-рано пред журналисти в Брюксел след края на заседанието на Европейския съвет, държавният глава Румен Радев коментира, че "износът на зърно от Украйна не трябва да води до изкривяване на българския пазар и до увреждане на интересите на нашите селскостопански производители". 

"Има целева помощ за 56 млн. евро, от които България получава 16 милиона евро", отбеляза той по повод осигурената досега от ЕС подкрепа за най-засегнатите страни в близост до Украйна. "Това съвсем не е достатъчно, затова заедно с Румъния, Унгария, Словакия и Полша настояхме за много по-голяма помощ, която да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители. Тези 16 милиона евро в никакъв случай не могат да покрият щетите. Настояваме сумата да бъде много по-голяма и да съответства на вредите. Това ще бъде обект на сериозно разглеждане в ЕС, посочи президентът.

Новините от днес и със задна дата