събота, 11 февруари 2023 г.

Притеснения в Аржентина поради наплив от бременни рускини, отиващи там да раждат

 Притеснения в Аржентина поради наплив от бременни рускини, отиващи там да раждат 

Аржентинските власти изразяват загриженост поради големия брой бременни руски жени, които влизат в страната, за да родят там, което е начин да получат аржентински паспорт, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тази седмица имиграционните власти забраниха на шест бременни рускини да влязат в Аржентина,

като заявиха, че те са използвали за пристигането си фалшивия претекст, че са туристки, заяви пред местен новинарски канал Флоренсия Кариняно, национален директор по въпросите на миграцията.

След започнати съдебни процедури вчера съдия даде зелена светлина на петиция habeas corpus, за да позволи на шестте жени да влязат временно в Аржентина.

Бременните жени поставиха в центъра на вниманието явление, което стана очевидно в Аржентина през последните седмици.

"Количеството наистина е много голямо всеки ден, само снощи в последния полет на Етиопските (авиолинии) влязоха 33 руски гражданки с бременност от около 32, 33, 34 седмици", каза Кариняно.

През последната година в Аржентина са влезли 21 757 руски граждани, включително около 10 500 бременни жени,

а „през последните няколко месеца броят им се увеличава", каза Кариняно. "През последните три месеца в Аржентина са влезли 5819 жени, на които предстои да родят".

Всеки, който е роден на аржентинска земя, получава незабавно гражданство,

а раждането на дете в страната ускорява процеса на получаване на гражданство от родителите.

В момента съдебната система разследва дали съществува някаква престъпна организация, която да вкарва рускини в Аржентина. Въпреки че властите не казват защо подобна групировка би довела бременни жени в Аржентина, някои предполагат, че страната разполага с подходяща комбинация от облекчени имиграционни закони, при които руснаците не се нуждаят от визи, безплатно универсално здравеопазване и паспорт, който позволява достъп до много страни без виза.

Властите подчертават, че служителите нямат проблеми с руските граждани, които пристигат в Аржентина, но искат да се уверят, че те наистина имат планове да живеят в страната.

Аржентина по традиция е отворена към имигрантите, но имиграционните служби бяха алармирани, след като в Словения бяха задържани руски шпиони с аржентински паспорти, каза Кариняно. В края на януари словенските медии съобщиха, че властите са задържали предполагаеми руски шпиони, като този път в съобщенията се казваше, че единият от двамата има аржентинско гражданство.

Ако не започнем да контролираме на кого даваме паспорти,

това, което ще се случи на нас, аржентинците, е, че ще започнат да искат визи навсякъде и паспортът вече няма да се ползва с доверието, което има в другите държави'', каза Кариняно, като отбеляза, че аржентинците могат да влизат в 171 държави без виза./БТА


Новините от днес и със задна дата