събота, 11 февруари 2023 г.

Изпратихме още два самолета с помощ за Турция, броят на жертвите вече наближава 25 хиляди

  

Два военнотранспортни самолета "Спартан" с помощи и спасители за пострадалите от серията земетресения заминаха за Турция от столичното летище.

В поредните два полета са натоварени и четири тона хуманитарна помощ - одеяла и спални комплекти, осигурени от Българския Червен кръст (БЧК). На борда на двата самолета има няколко спасители и един строителен инженер.

Със същите самолети довечера у нас се връщат първите изпратени спасители на БЧК, както и кучетата, служители на пожарната, които търсеха оцелели, обясни директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. ком. Александър Джартов. Той посочи, че екипи на пожарната остават в турския град Бесни, предаде БТА.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че България изпраща още възглавници за пострадалите, както и постелъчни комплекти. По думите му България има повод за гордост с действията на медиците, доброволците и спасителите, които са на терен.

Жертвите в Турция и Сирия са вече близо 25 000

Апокалиптичните земетресения в Турция и Сирия е отнело живота на близо 25 000 души, като пет дни след бедствието все по-малко жертви се откриват живи под развалините, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Според новите данни, публикувани днес сутринта, само в Турция най-малко 20 665 души са загинали, а 80 088 други са били ранени от двете силни земетресения, които разтърсиха региона в понеделник.

Други 3553 души са загинали, а 5276 са ранени в съседна Сирия, където международната помощ пристига бавно.

Общият брой на загиналите е 24 218 души, посочва ДПА.

Турският орган за борба с бедствията AFAD съобщи, че повече от 90 000 души са евакуирани от опустошения от земетресението регион, който обхваща 10 турски провинции. Работят над 166 000 членове на спасителни екипи и доброволци, включително повече от 8 000 чуждестранни служители.

Турската обществена телевизия TРТ съобщи, че след 125 часа спасителните екипи са извадили жив човек от руините в квартал в Антакия.

По данни на Сирийския червен полумесец в петък вечерта в сирийския град Джабел от развалините са извадени живи най-малко четирима души.

Спасители продължават да издирват оцелели хора в турския град Газиантеп

Спасителни екипи продължават да издирват оцелели при разрушителните земетресения хора в град Газиантеп (Южна Турция), предава кореспондентът на БТА.

Окръг Газиантеп е сред най-тежко пострадалите райони от трусовете в цялата страна. Намиращият се в окръга град Нурдагъ е почти изцяло изравнен със земята.

В самия град Газиантеп ситуацията е сравнително спокойна на фона на много по-тежко засегнати населени места. В града има редица рухнали сгради. Спасителните екипи денонощно продължават операциите за издирване на оцелели изпод отломките на рухналите здания.

На много места в града все още има проблеми с водоснабдяването или няма топла вода. Повечето магазини, кафенета, ресторанти не работят. Разпродадени са самолетните билети и билетите за пътувания с автобуси за дни наред. Има проблеми и с такситата, особено през нощта, тъй като много семейства през нощта спят в колите си.

Местните жители споделят, че трусовете са били ужасяващи, като и сградите, на които не са били нанесени щети, са се накланяли много силно.

На 9 февруари в града бе съобщена положителната новина за трима души, извадени живи изпод развалините на сграда след 76 часа.

Валията на Газиантеп Давут Гюл съобщи вчера, че в района работят 1646 спасители, над 400 машини, 618 медици, както 243 линейки.

Броят на загиналите в района е 551 души, 5942 души са били спасени и в момента продължава лечението им в различни болници в окръга.

Турция отвори границата си с Армения за доставка на помощи

Турция отвори граничен пункт с Армения, за да позволи доставката на хуманитарна помощ за пострадалите от земетресенията в 10 южни турски провинции, съобщи Анадолската агенция, предаде ДПА.

Пет камиона с хуманитарна помощ преминаха през граничния пункт Аличан в турския окръг Ъгдър. За последен път пунктът е използван през 1988 г., когато турският Червен полумесец доставя помощ след земетресението в Армения, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

"Нека извлечем нещо добро от това голямо бедствие. Солидарността спасява животи!", написа в Туитър турският депутат от арменски произход Гаро Пайлан.

Всички те заслужават нашето признание, посочи той и заяви, че страната ни има готовност да изпълни още полети, с които за Турция е възможно да заминат още медици.

Исканията на турската страна са водещи и именно според тях се координира всеки един полет.

Красимир Димитров от дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община обясни, че строителният инженер с двама строители ще "прокарват тунели" в съборените сгради, за да могат спасителите да влязат. Четиринайсет души очакваме да се върнат довечера в София, посочи той. 

Цялата сухопътна граница между Турция и Армения е затворена от 1993 г. насам, след сблъсъците тогава между Армения и етнически тюркските азербайджанци.

Двете съседки възстановиха дипломатическите си контакти в края на 2021 г.


Новините от днес и със задна дата