събота, 11 февруари 2023 г.

Кое е първо: италианският или българският трикольор? / видео

 140 години дипломатически отношения между България и Италия - От деня - БНР  Новини

Отговорът е бърз и лесно проверим: италианският.

Трицветен вариант на българското знаме се появява в периода 1861-1862 г. Цветовете са подредени хоризонтално и са в следния ред: зелено, бяло, червено. Това знаме се използва от двете Български легии на Георги Раковски.

Първите версии на италианския трикольор пък датират от 1797 г.

Макар и днес италианското знаме да е едно от най-разпознаваемите в световен мащаб, символът на Италия невинаги е бил нейният вертикален трикольор в зелено, бяло и червено.

Този дизайн вижда бял свят по време на Наполеоновото управление в страната. Новосъздаденият италиански трикольор е силно вдъхновен от друг трикольор – френския флаг.

През годините италианския флаг преминава през много вариации, но трите му характерни цвята остават през цялото това време.

Интересно е обаче, че и днес няма ясен отговор относно символиката на цветовете в италианския контекст.

Съществуват много теории относно символиката. Някои смятат, че зеленото означава свобода, бялото – вяра и чистота, а червеното – любов.

Други смятат, че цветовете имат религиозно значение – зелено за надежда, бяло за вяра, червено за благотворителност.

Друга теория пък свързва цветове с италианските географски пейзажи и история. Според тази теория зеленото олицетворява провинцията, бялото – снежните Алпи, а червеното – кръвта на загиналите италианци на територията на родината. Последното се доближава до интерпретациите на червеното в българския флаг.

Италианското знаме предхожда процеса по обединяване на отделните републики.

Първоначално вертикалният трикольор е официален флаг на Циспаданската република в Модена, основана от Наполеон.

От 1798-а до 1848 г. трикольорът е неофициален симбол на разединения италиански национализъм.

Когато управлението на Наполеон приключва през 1814 г. в италианската история започва нов етап. Страната е географски обединена през 1848 г.

На 23 март 1848 г. знамето е използвано от италиански воини в битка срещу австрийската армия, като се превръща в официален символ на Италианската конфедерация.

През следващия месец флагът е приет от Кралство Сардиния. През 1861 г. той се превръща в официален флаг на Кралство Италия./Източник: Wanted in Rome, Flagmakers

Новините от днес и със задна дата