събота, 25 февруари 2023 г.

Новите санкции на ЕС срещу Москва: Още банки, медии, забрана за запазване на газови обеми и др.

  

Одобрените от ЕС тази нощ нови санкции срещу Русия предвиждат забрана на руски граждани да участват в ръководството на критична европейска инфраструктура, както и да запазват обеми в европейските газови хранилища. Това се посочва в съобщение на Съвета на ЕС.

Въвеждат се допълнителни забрани за износ на технологии и стоки като електроника, някои превозни средства, машинни части, резервни части за камиони и реактивни двигатели, строителни материали, антени и кранове. Забранява се износът на електронни части, които може да послужат за руските оръжейни системи, включително дронове, ракети, вертолети, някои редки изкопаеми, интегрални схеми и термокамери, асфалт и синтетичен каучук.

За първи път към списъка са прибавени седем ирански организации, които произвеждат бойни дронове, използвани от Москва във войната в Украйна. Забранява се транзитът през Русия на изнасяни от ЕС стоки и технологии с двойна употреба, за да се избегне заобикаляне на санкциите.

Налага се забрана за разпространението в ЕС на каналите RT и "Спутник" на арабски език. Пояснява се, че това е мярка срещу разпространението на дезинформация и манипулирането на информация, предназначена да дестабилизира държави. Тези канали са използвани за непрекъснати и съгласувани действия за дезинформация и руска военна пропаганда, се допълва в съобщението.

Ограничава се възможността руски граждани да заемат каквито и да било позиции в управителните органи на критични инфраструктури и субекти на ЕС, тъй като влиянието на Русия в тях може да застраши добрата им работа и да създаде опасност за предоставянето на основни услуги на европейските граждани.

Въвежда се забраната за предоставяне на руски граждани на обеми за съхранение на газ, за да се избегне използването на руските газови доставки като оръжие, пише БТА.

Ще бъдат въведени допълнителни задължения за съобщаване за запорирано в ЕС имущество на руски граждани и организации, както и на Руската централна банка, обхванати от санкциите. В списъка на санкционираните се добавят още три руски банки.

Въвежда се задължение за авиокомпаниите да съобщават за изпълнението на чартърни полети. Предвижда се данните да бъдат обменяни между страните в ЕС.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата