понеделник, 27 февруари 2023 г.

Килограм кашкавал поскъпва тройно до магазина

 istock 

"Драстично се увеличават цените на суровините, защото реалните фермери, които си отглеждат животните пасищно, са най-ощетени. Там цената която им плащат е най-ниска”. Това заяви за БГНЕС фермерът Георги Георгиев.

  „На пазара не може да се извади качествен продукт, защото постоянно се вкарват нови породи животни. Това означава хибридни породи от различни други държави, които се отглеждат по различен начин. След това отглеждане ефектът на млечния продукт вече не е същия, няма го това качество”, обясни още фермерът.

„Ако отидете да си купите сирене от производител, директно от фермата, предполагам че овче сиренето ще е 20 лв./кг. Даже аз имам каракачански овце на свободна паша, при нас цената на сиренето е 27 лв./кг. Кашкавалът е 36 лв./кг. В магазините цената е поне двойно или тройно по-висока”, коментира още Георгиев.

„Търговците идват да ни изкупуват суровината, например, козето мляко миналата година искаха да го купят на 0,80 лв. литъра, а овчето мляко между 1,80 лв. и 2,20 лв. литъра. В магазините, например, в големите вериги, има био щандове, в които цената на кашкавал от краве мляко достига и до цена от 70 лв. за килограм. За кашкавала от овче мляко предполагам, че цената е малко по-висока”, заяви още фермерът.

На въпрос дали се очаква ново поскъпване на цените на яйцата, особено преди Великден, Георгиев обясни, че според него тяхната цена също ще се повиши, както всичко друго. 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата