събота, 11 февруари 2023 г.

Списъкът "Магнитски" познат на прокуратурата, за Горанов нямало достатъчно доказателства

  

Почти целия списък "Магнитски" е познат на прокуратурата, работим срещу тях, а срещу някои се водят и досъдебни производства. Това заяви заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред БНТ.

По думите му новият списък "Магнитски" е открита подкрепа на действията на прокуратурат и приветстват подкрепата на партньорите им от САЩ и Великобритания.

"Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на 2 инстанции. Има обвинителен акт и срещу Николай Малинов. Прокуратурата и срещу него е свършила своята работа. Срещу още 2 лица в списъка, които не са сред тези, също се води наказателно производство за корупция, което е в Националната следствена служба и не е изключено в близко време да бъдат повдигнати обвинения и срещу тях. Почти целият списък ни е познат", допълни Борислав Сарафов.

Той коментира още, че срещу Владислав Горанов трябва да бъдат събрани достатъчно доказателства, за да бъде повдигнато обвинение.

"Ще проверим отново всички данни срещу тези лица, ще поискаме данни от ДАНС и МВР, защото корупцията се разкрива от оперативните служби, а не от прокуратурата. Ще възложим данъчни проверки и ревизии на тези лица", добави Сарафов.

Той поясни, че Васил Божков трябва да бъде разпитан в България от българските разследващи органи, за да може показанията да бъдат валидни, но не коментира дали други имена ще бъдат добавени в този списък.

Разследването на газовите доставки

Борислав Сарафов коментира и разследването на Националната следствена служба срещу бивш министър на енергетиката, негов заместник и бивш директор на "Булгаргаз" за длъжностни престъпления, в резултат на които е нанесена щета на "Булгаргаз" за 88 млн. лв. в периода непосредствено след спирането на газовите доставки от Русия към България - края на април 2022 - май 2022.

Става въпрос за бившия енергиен министър Александър Николов, заместника му Данаил Николов и бившия директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

"Събрани са достатъчно доказателства, за да бъдат лицата привлечени като обвиняеми", отбеляза Сарафов и окачестви това като нагла, безочлива, арогантна кражба за милиони, тежък конфликт на интереси.

"Имената на Кирил Петков и Асен Василев са включени в доклада, доколкото техните позиции - премиер и вицепремиер, но те нямат касателство по отношение на газовите доставки. Преките задължения са на министъра на енергетиката, неговия заместник, който е превишил властта и правата си и на шефа на "Булгаргаз". Тези са лицата, които е трябвало да осигурят алтернативни доставки на газ. Разследването не е приключило", коментира Борислав Сарафов.

Случаят Nexo

"По казуса Nexo не разследваме търговски дружества, а физически лица - български граждани, които са извършили престъпление. Издирваме лицата, които не са установени и не са им предявени обвиненията", заяви Борислав Сарафов.

Убийството на Иван Владимиров

"Очевидно има проблем с поведението на хората. Атаката и агресията срещу институциите - срещу полицията, службите за сигурност, съда и прокуратурата не работи в укрепване на доверието на обществото", каза още Борислав Сарафов.

Новините от днес и със задна дата